Nieuws overzicht array(5) { [0]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(2) "26" ["media_galerij_id"]=> string(4) "1198" ["van"]=> string(19) "2018-12-18 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2018-01-06 23:05:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(69) "UiT in Kortrijk en Schouwburg Kortrijk genieten van korte winterslaap" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(70) "

We sluiten onze deuren tijdens de verlofperiode.

 

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(365) "

Vanaf 21 december 12u30 tot en met 4 januari sluiten Schouwburg Kortrijk en onze ticketbalie UiT in Kortrijk de deuren. We genieten van een korte winterbreak zodat we fris en monter voor jullie klaar staan in 2019.

 

Tickets kan je steeds reserveren via deze website.

 

Geniet van de feestdagen. 

 

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [1]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(2) "24" ["media_galerij_id"]=> string(4) "1010" ["van"]=> string(19) "2018-10-15 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2018-11-16 12:00:00" ["type"]=> string(8) "featured" ["titel"]=> string(40) "Betaal géén woekerprijzen voor cultuur" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(148) "

Reserveer steeds je plaatsen via deze website of UiT in Kortrijk. Schouwburg Kortrijk brengt steeds cultuur aan toegankelijke prijzen.

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(807) "

Schouwburg Kortrijk roept alle klanten op om steeds tickets te kopen via deze website of aan de balie UiT in Kortrijk. We ontdekken dat er heel wat tickets voor onze voorstellingen verkocht worden door de doorverkoopwebsite Bemster.nl. Deze website hanteert echter woekerprijzen en is géén officieel verkoopskanaal van onze voorstellingen.

 

Schouwburg Kortrijk brengt steeds cultuur aan toegankelijke prijzen.

 

Schouwburg Kortrijk onderzoekt samen met de Vereniging Vlaamse Cultuur- en Gemeenschapscentra of de FOD Economie juridische stappen kan ondernemen tegen deze doorverkoopwebsite. Dit verscheen onlangs in de pers.

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [2]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(2) "22" ["media_galerij_id"]=> string(3) "984" ["van"]=> string(19) "2018-10-08 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2018-10-28 12:00:00" ["type"]=> string(8) "featured" ["titel"]=> string(21) "De grote decorverhuis" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(329) "

De unieke Dubosq-decorcollectie van Schouwburg Kortrijk is wereldberoemd in Europa. In onze decorzaal kunnen deze decors niet kwalitatief bewaard worden. Vandaar dat in het nieuwe erfgoeddepot Trezoor een gloednieuwe 'decorzaal' is gebouwd waarin de decors in optimale omstandigheden geconserveerd worden.

 

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(1142) "

NIEUWE FOTO'S

Donderdag 4 en vrijdag 5 oktober was het eindelijk zover. De grote verhuis van onze historische decorcollectie naar Trezoor erfgoeddepot. Onze technici werden bijgestaan door een professionele verhuisfirma en deskundig advies van Bruno Forment (HOGent, Universiteit Gent, e.a.). Er kwamen grote opleggers en véél voorzichtigheid aan te pas. 

 

De verhuis was absoluut noodzakelijk om de historische decorcollectie op een kwalitatieve manier te bewaren. Meer info over de Dubosq-collectie kan je hier vinden. Wil je onze historische decors in actie zien? Dan kan je dit hier ontdekken in een filmpje gemaakt door de Provincie West-Vlaanderen. 

 

Hieronder de eerste sfeerbeelden van de grote verhuis. Binnenkort verschijnen er professionele foto's én een filmpje. 

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [3]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(2) "20" ["media_galerij_id"]=> string(3) "942" ["van"]=> string(19) "2018-09-17 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2018-10-31 12:00:00" ["type"]=> string(8) "featured" ["titel"]=> string(54) "Integraal - De openingsspeech van Compact Disk Dummies" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(188) "

Op vrijdag 14 september openden Lennert en Janus Coorevits - beter gekend als Compact Disk Dummies - officieel het nieuwe cultuurjaar. Lees hieronder integraal hun openingsspeech.

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(3876) "

Lennert
Dag iedereen, welkom. Ik mag 'welkom' zeggen want ik heb hier ondertussen al zoveel dagen gesleten dat ik officieel deel uitmaak van het decor van de schouwburg. Dus nogmaals, welkom.

We zijn blij en vereerd dat we hier vandaag staan, blij en vereerd ook dat we in het rijtje passen van Cultuurminnende curators als Wim Opbrouck, Flip Kowlier en Saskia De Coster, en dat we zo de gemiddelde leeftijd een beetje naar beneden kunnen helpen.

Janus
We zijn altijd geïnspireerd geweest door beeldende kunst, theater en dans, dus voor ons voelde het eigenlijk als een logische opdracht. Lennert studeerde bijvoorbeeld Kunst in het VTI Kortrijk in het middelbaar, en ik euhm..
Ik heb ooit eens een boek gelezen over Andy Warhol.

Lennert
Nu goed, we vinden het altijd spannend om verschillende vormen van cultuur te vermengen met ons werk, al gaat het om stopmotionclips of zelf op de theaterplanken staan..


Dus we waren meteen enthousiast om carte blanche te krijgen voor dit project.
Op het moment dat de schouwburg ons vroeg om het openingsweekend te cureren enkele maanden geleden, en met wat ideëen op de proppen te komen, zaten we net even zonder manager.
Ter info: een manager is de persoon die ervoor zorgt dat je niet teveel hooi op je vork neemt. Een manager is ook de persoon die uw ideeën kanaliseert en die zegt "hmm, dat is leuk maar is dat wel mogelijk?"

Enkele Ideëen die we toen op tafel hebben gelegd: een expo maken, de grootste synthesizer ter wereld bouwen, een optreden geven met meer dan vijftien gasten en muzikanten, een electro-opera programmeren én de broeltorens nabouwen op ware grootte in witte chocolade. Slechts 1 van die ideëen heeft het uiteindelijk niet gehaald.
De rest kunnen we u dit weekend alsnog presenteren, met de hulp van een nieuw management, budalab, de schouwburg, onze pa en nog een boel mensen die we vergeten.

Janus
Voor ons is Kortrijk altijd een beetje onze tweede thuis geweest. Niet te luid zeggen tegen de mensen van Waregem- maar het moet gezegd. Want wat begon bij kunstbende in 2010, hier in de schouwburg, is uitgegroeid tot een reeks fantastische kansen, waarvan dit er ook opnieuw één is.

Lennert
het juryverslag van kunstbende luidde destijds: "Compact Disk Dummies winnen omdat ze technisch zeer sterk zijn en hun electro-set heel dynamisch overbrachten." Als je de beelden van die desbetreffende set terugkijkt /weet je dat de schouwburg ook een ferm staaltje kan liegen en hopen wij dat de lat voor de Compact Club morgen toch iets hoger ligt..


Nee maar de schouwburg heeft een geweldig team vol enthousiaste, creatieve en geduldige mensen. en dat zeg ik echt niet alleen omdat we zoveel budget kregen om wijze dingen te doen.


Dat de openingsvoorstelling van vanavond geen conventioneel theater of comedy is geworden, maar een passieproject van onze goede vrienden Boris Van Severen en Jonas Vermeulen, dat is dan weer iets waar wìj bijzonder trots op zijn.


The Only Way is up is er eentje dat de grenzen van theater en muziek met gemak sloopt.
En die mentaliteit hopen we gedurende heel het weekend door te trekken. Meer muren slopen, zeggen we, tussen kunst en leven, tussen muziek en theater, tussen jong en oud en tussen slapen en wakker zijn.


Want het waren de voorbije weken slopende dagen, en zeker deze laatste week was een fijne chaotische roes waarbij zoals altijd 3/4e op de laatste moment moest gebeuren. En als u mij niet gelooft, geloof dan de wallen onder mijn ogen maar.

Kortrijk, Schouwburg, merci, en we wensen u een geweldige start van een ongetwijfeld geweldig seizoen!

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [4]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(2) "18" ["media_galerij_id"]=> string(3) "936" ["van"]=> string(19) "2018-09-13 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2018-09-18 00:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(24) "Jong talent kansen geven" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(411) "

Jonge makers moeten speelkansen krijgen, ook in grote culturele centra. Dat is niet evident. Ze wijken vaak af van het gangbare theater- of podiumpad en vullen geen volle zalen. Maar enkel door deze jonge – en zelfs piepjonge- makers een podium te bieden, kan je publiek opbouwen. Maar ook jonge en nieuwe podiumtalenten spotten, vinden wij onze taak. Je leest hier al onze acties.

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(2231) "

 Uitdaging om jongeren naar Schouwburg te krijgen

 

Tieners en prille twintigers naar Schouwburg Kortrijk brengen is niet vanzelfsprekend. Met een mix van verschillende acties probeert het cultuurcentrum de deuren wagenwijd open te zetten.

 

Het Ding

 

Kunstbende Kortrijk was twintig jaar lang de talentspotter binnen de 12 en 18-jarigen. Maar Kunstbende staat even op pauze en wordt volledig herdacht. Ondertussen wacht Schouwburg Kortrijk niet op het nieuwe format. We gaven de opdracht aan een groep jongeren om ‘iets’ te doen rond ‘cultuur’ in Schouwburg Kortrijk. Een vage opdracht maar die youngsters gaan actief en vol engagement aan de slag. Afgelopen weekend sloten 10 jongeren zich 20 uur lang op in de Schouwburg om samen een voorstelling te maken. Op zaterdag 13 oktober ontdek je het resultaat van dit intense proces.

 

Spinrag wordt een jaarwerking

 

Spinrag is het jaarlijkse kinderkunstenfestival tijdens de Krokusvakantie in Kortrijk. Jaar na jaar stijgt de interesse en publieksparticipatie. Dit heeft zeker te maken met het nieuwe pad dat het festival de laatste jaren bewandelt. Niet alleen is er ruimte voor straf podiumwerk van professionals. Meer en meer staan kinderen en jongeren zelf in voor de creatie en co-creatie van kunst tijdens het festival.


Vanaf september starten drie verschillende Spinrag-ateliers voor kinderen tussen 8 en 18. Zo ontdekt ieder kind op zijn maat zijn of haar podiumtalent. Om je in te delen in de juiste workshop is er op zondag 30 september een gratis kennismakingsworkshop. Inschrijven kan via www.spinrag.be.

 

Financieel verlagen toegangsticket

 

Iedereen onder de 26 jaar kan dit seizoen aan een voordeliger tarief van € 6 naar een voorstelling (excl. comedy en populaire muziek). Zo kunnen volledige gezinnen voordeliger naar familievoorstellingen. Ook studenten genieten vanzelfsprekend van ditzelfde tarief.

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } }