Integraal - De openingsspeech van Compact Disk Dummies

Lennert
Dag iedereen, welkom. Ik mag 'welkom' zeggen want ik heb hier ondertussen al zoveel dagen gesleten dat ik officieel deel uitmaak van het decor van de schouwburg. Dus nogmaals, welkom.

We zijn blij en vereerd dat we hier vandaag staan, blij en vereerd ook dat we in het rijtje passen van Cultuurminnende curators als Wim Opbrouck, Flip Kowlier en Saskia De Coster, en dat we zo de gemiddelde leeftijd een beetje naar beneden kunnen helpen.

Janus
We zijn altijd geïnspireerd geweest door beeldende kunst, theater en dans, dus voor ons voelde het eigenlijk als een logische opdracht. Lennert studeerde bijvoorbeeld Kunst in het VTI Kortrijk in het middelbaar, en ik euhm..
Ik heb ooit eens een boek gelezen over Andy Warhol.

Lennert
Nu goed, we vinden het altijd spannend om verschillende vormen van cultuur te vermengen met ons werk, al gaat het om stopmotionclips of zelf op de theaterplanken staan..


Dus we waren meteen enthousiast om carte blanche te krijgen voor dit project.
Op het moment dat de schouwburg ons vroeg om het openingsweekend te cureren enkele maanden geleden, en met wat ideëen op de proppen te komen, zaten we net even zonder manager.
Ter info: een manager is de persoon die ervoor zorgt dat je niet teveel hooi op je vork neemt. Een manager is ook de persoon die uw ideeën kanaliseert en die zegt "hmm, dat is leuk maar is dat wel mogelijk?"

Enkele Ideëen die we toen op tafel hebben gelegd: een expo maken, de grootste synthesizer ter wereld bouwen, een optreden geven met meer dan vijftien gasten en muzikanten, een electro-opera programmeren én de broeltorens nabouwen op ware grootte in witte chocolade. Slechts 1 van die ideëen heeft het uiteindelijk niet gehaald.
De rest kunnen we u dit weekend alsnog presenteren, met de hulp van een nieuw management, budalab, de schouwburg, onze pa en nog een boel mensen die we vergeten.

Janus
Voor ons is Kortrijk altijd een beetje onze tweede thuis geweest. Niet te luid zeggen tegen de mensen van Waregem- maar het moet gezegd. Want wat begon bij kunstbende in 2010, hier in de schouwburg, is uitgegroeid tot een reeks fantastische kansen, waarvan dit er ook opnieuw één is.

Lennert
het juryverslag van kunstbende luidde destijds: "Compact Disk Dummies winnen omdat ze technisch zeer sterk zijn en hun electro-set heel dynamisch overbrachten." Als je de beelden van die desbetreffende set terugkijkt /weet je dat de schouwburg ook een ferm staaltje kan liegen en hopen wij dat de lat voor de Compact Club morgen toch iets hoger ligt..


Nee maar de schouwburg heeft een geweldig team vol enthousiaste, creatieve en geduldige mensen. en dat zeg ik echt niet alleen omdat we zoveel budget kregen om wijze dingen te doen.


Dat de openingsvoorstelling van vanavond geen conventioneel theater of comedy is geworden, maar een passieproject van onze goede vrienden Boris Van Severen en Jonas Vermeulen, dat is dan weer iets waar wìj bijzonder trots op zijn.


The Only Way is up is er eentje dat de grenzen van theater en muziek met gemak sloopt.
En die mentaliteit hopen we gedurende heel het weekend door te trekken. Meer muren slopen, zeggen we, tussen kunst en leven, tussen muziek en theater, tussen jong en oud en tussen slapen en wakker zijn.


Want het waren de voorbije weken slopende dagen, en zeker deze laatste week was een fijne chaotische roes waarbij zoals altijd 3/4e op de laatste moment moest gebeuren. En als u mij niet gelooft, geloof dan de wallen onder mijn ogen maar.

Kortrijk, Schouwburg, merci, en we wensen u een geweldige start van een ongetwijfeld geweldig seizoen!

Cookies en Privacy
Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Schouwburg Kortrijk respecteert je privacy. Raadpleeg ons privacystatement en onze verkoopsvoorwaarden voor alle info.
Onze privacyverklaring