Nog even nagenieten van Spinrag

Tijdens de krokusvakantie vond het jaarlijks Kinderkunstenfestival Spinrag plaats. Het werd opnieuw een topeditie waarbij we meer dan 13000 bezoekers mochten ontvangen. Wil je nog even nagenieten van dit schitterend festival? Dat kan! Bekijk hier de aftermovie (©KREW) of neem een kijkje in onze Spinrag foto-albums.

Spinrag 2020 zit erop en werd een editie waarin bezoekersaantallen opnieuw werden verpulverd: we groeiden van 11.500 naar 13.094 bezoekers. Ondanks het slechte weer, dat zorgde voor een kleine daling op participatie aan openluchtactiviteiten, zagen we een significante stijging in het aantal verkochte tickets voor film- en podiumvoorstellingen. Daarbij haalden de podiumvoorstellingen een bezettingsgraad van 96%.

Enkele vaststellingen:

  • Alle workshops ouder/kind waren uitverkocht. Artistiek samen met (klein)kind aan de slag gaan, wordt duidelijk gesmaakt.
  • Het aantal verkochte filmtickets haalde de kaap van 2000, waarmee een stijging van meer dan 30% werd gerealiseerd.
  • Het aantal verkochte tickets voor podiumvoorstellingen steeg maar liefst 20%, van 4000 naar 4800. Daarbij lag de bezettingsgraad voor de podiumvoorstellingen met 96% uitzonderlijk hoog.
  • De nieuwe accenten in het programma, zoals de Spinragclubconcerten, sloegen sterk aan. Initieel werd één concert met Het Zesde Metaal gepland, maar al snel was ook de succesoptie helemaal uitverkocht.
  • ‘Dauw’ van ’t Nest/Tom Ternest, de theatrale dauwtrip die speciaal voor Spinrag werd gemaakt, werd geannuleerd vanwege de slechte weersomstandigheden. Deze ochtendwandelingen waren driemaal uitverkocht en worden verschoven naar een aantal ochtenden in het voorjaar. Data volgen snel.

In het najaar kregen we vanuit Vlaanderen een financiële ondersteuning voor twee jaar voor Spinrag 2.0: een nomadische werkplaats voor kinderkunsten in de regio Zuid-West-Vlaanderen. Samen met partners uit cultuur, onderwijs, zorg en economie worden het hele jaar door projecten opgezet waarin zoveel mogelijk kinderen de kans krijgen om cultuur te ontdekken, ervaren en beleven. Er zijn projecten met verdieping, voor wie op zoek is naar een extraatje, maar ook projecten voor wie een duwtje in de rug nodig heeft. Spinrag 2.0 is zowel tijdens schooltijd als in de vrije tijd actief en ontwikkelt nieuwe methodieken om op die manier zoveel mogelijk kinderen te prikkelen.

In januari en februari trok – in aanloop naar het Spinragfestival – een mobiel atelier langs scholen in de regio. Zo’n 660 kinderen namen deel aan één van de creatieve ateliers die speciaal voor deze regio werden ontworpen. Spinrag 2.0 zet ook in op projecten voor kinderen in kwetsbare situaties. Met de voorstelling ‘Wij, de wereld’ werden 258 toeschouwers bereikt op plekken waar kinderen anders minder spontaan in contact komen met cultuur. Zo waren we te gast in het Kruis Opvangcentrum (Menen), CKG Don Bosco, wijkcentrum De Zonnewijzer, vzw O2, Ak’zie, De Korf vzw en Ligand. En in SP.AT (Spinragatelier) gingen 9 kinderen de uitdaging aan om in co-creatie met twee artiesten een voorstelling te maken die werd getoond tijdens het festival.

Spinrag was opnieuw het resultaat van samenwerking tussen heel wat partners. Die vele partners maken van Spinrag een warm festival waar kinderen kind mogen zijn en ouders het kind in zichzelf opnieuw ontdekken. In de toekomst blijven we inzetten op artistiek straf werk in combinatie met beleving. Noteer alvast krokusvakantie 2021 in de agenda, maar hou onze website in de gaten: vanaf nu verrassen we je ook in de loop van het jaar met een aantal Spinragprojecten.

Cookies en Privacy
Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Schouwburg Kortrijk respecteert je privacy. Raadpleeg ons privacystatement en onze verkoopsvoorwaarden voor alle info.
Onze privacyverklaring