Leuven schenkt unieke theaterdecorstukken aan Kortrijk

Stad Kortrijk is al eigenaar van een ruime collectie van stukken van de hand van Dubosq. De decors van Joseph Denis sluiten aan op deze collectie, gezien Denis leerling was van Albert Dubosq. Daarnaast was hij een meester in het creëren van illusies op een theaterdoek en tevens hofschilder. Hij maakte opera- en toneeldecors voor verschillende schouwburgen. Dit uniek erfgoedstuk zal bewaard worden in Trezoor.

In 2020 bestaat de Kortrijkse stadsschouwburg 100 jaar. Dit zal in het najaar gevierd worden, onder voorbehoud van coronamaatregelen. Schouwburg Kortrijk beschouwt het als een hele eer om deze schenking te mogen ontvangen. De collectie van historische decors zal tijdens het volgende cultuurseizoen dan ook extra in de kijker gezet worden. 

Albert Dubosq, vervlogen theatertraditie en uniek erfgoed

De decors in de Kortrijkse Schouwburg vormen een merkwaardige schat van scenografische glorie: 30 complete repertoiredecors die de tand des tijds doorstaan hebben. Het zijn reuzengrote sets in trompe-l'oeil techniek met tot de verbeelding sprekende onderwerpen: rijk gedecoreerde salons en paleizen naast vuige gevangenissen, zolder- en boerenkamers, weelderig begroeide of desolate natuurlandschappen... Een deel van de sets was bedoeld voor opera's: Spaanse settings voor Carmen en Egyptische voor Aïda. 

De collectie is uniek om meerdere redenen. Zowat het volledig ensemble bleef bewaard. Bovendien: de decors dateren wel uit de periode 1913-23, maar hun stijl stamt hoegenaamd niet uit het Interbellum. Vele sets komen rechtstreeks uit de Belle Époque, of gaan terug op sjablonen van de romantische decorschool van de 19de eeuw. Maar ook door kwaliteit van het schilderwerk maken de decors indruk. Die eigenschappen danken ze aan hun geestelijke vader: Albert Dubosq (1863-1940). Dubosq was leerling van vier gerenommeerde Parijse decorateurs en zelf ook een gevierd decorateur met een eigen gezicht.*

Zo goed als alle lokale en bezoekende gezelschappen gebruiken de decorcollectie van de Schouwburg. Daarvoor moeten we de toneeltraditie van toen goed begrijpen. Wat op scène te zien is, moest zo realistisch mogelijk ogen. Doorheen het kader van de scène kijk je naar een afgesloten wereld. Gezelschappen - groot en klein - komen echter met de trein naar de Schouwburg. Het is dus onmogelijk om veel technisch materiaal mee te zeulen. Een podiummeester van het bezoekende gezelschap kwam daags ervoor aan en selecteerde een geschikt decor. Er zijn grote achterdoeken, verschillende zetstukken en echte rekwisieten (zoals een troon) om zo voldoende diepte te creëren op de kleine podiumruimte van Schouwburg Kortrijk. In vele gevallen worden verschillende decors door elkaar gebruikt. Kortrijk herbergt als één van de weinige steden nog die unieke decorcollectie.

Alle decors zijn vervaardigd in de ateliers van Albert Dubosq. Toen een van de bekendste decorschilders van West-Europa. Ruim 22 sets getuigen van een vervlogen theatertraditie. De decorcollectie wordt gedeeltelijk bewaard in Erfgoeddepot Trezoor. De achterdoeken liggen nog steeds opgerold onder het podium. Vijf ensembles van de Kortrijkse Dubosq-collectie zijn in 2018 op de topstukkenlijst geplaatst.

* Originele tekst en volledige collectie van Dubosq

Cookies en Privacy
Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Schouwburg Kortrijk respecteert je privacy. Raadpleeg ons privacystatement en onze verkoopsvoorwaarden voor alle info.
Onze privacyverklaring