Mix van stille, poëtische & opzwepende dans

Kuzikiliza

Skinfama, KVS & ARSENAAL/LAZARUS
di 26
februari

 Inleiding om 19:30 in Arenatheater

Onderdeel van:
Theaterfanaat

Hoe verzoenen we heden en verleden terwijl de dekolonisatie nog aan de gang is? Dat is het uitgangspunt van ‘Kuzikiliza’, een meertalige, interdisciplinaire voorstelling van acteur en muzikant Pitcho Womba Konga. Hij vertrok vanuit de toespraak van Patrice Lumumba bij de onafhankelijkheid van Congo in 1960. ‘Kuzikiliza’ brengt je in vervoering met een uitgekiende mix van stille poëzie en opzwepende dans, beats en melancholie, toegankelijkheid en urgentie, komedie en sérieux. Een must om te zien, tjokvol stof tot nadenken.

 

 

 

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming? Reserveer je ticket telefonisch via 056/ 23 98 55 of kom langs in UiT in Kortrijk. Breng zeker je UiTpas mee. 

Stef Depover
Stef Depover
Stef Depover
Stef Depover
Stef Depover
Stef Depover
Stef Depover
Stef Depover
Stef Depover
Stef Depover
Stef Depover
Stef Depover
Stef Depover
Stef Depover
Stef Depover
Stef Depover
Stef Depover
Stef Depover

 

Kuzikiliza brengt drie zeer verschillende mannen op de planken die samen een toespraak willen houden. Voor hen steunt ideale communicatie, die ze tot doel stellen, op drie elementen: tekst, klank, en beweging. De mannen vullen elkaar aan: ze hebben elk één element als talent. Maar die verschillende talenten hebben ook hun schaduwzijde.

 

 

Kuzikiliza – “zich laten horen” in het Swahili – is een meertalige, interdisciplinaire voorstelling die communicatie en haar mechanismes doet wankelen. Het vertrekpunt van Pitcho Womba Konga was de toespraak van Patrice Lumumba bij de onafhankelijkheid van Congo op 13 juni 1960 – een speech die tot op vandaag actueel is. Want schuilt achter de onafhankelijkheid van een land niet de ontvoogding van een heel volk, en achter de ontvoogding van een volk niet de onafhankelijkheid van ieder mens? Hoe verzoenen we heden en verleden terwijl het dekolonisatieproces nog volop aan de gang is?

Dat Kalonji’s dans en Maaskants geluidskunst een lust voor oog en oor zijn, maakt het geheel er bovendien alleen maar krachtiger op. Tel daar de ontroerende eindscène bij op, samen met een onvergetelijk gebruik van het prachtig pijnlijke nummer Nakomitunaka en je weet dat dit een niet te missen voorstelling is.
Ciska Hoet - De Morgen ****

Credits

 Concept, creatie & performance: Pitcho Womba Konga. Cocreatie & coperformance: Karim Kalonji & Joost Maaskant. Regie: Mike Van Alfen. Scenografie & licht: Stef Depover. Figuratie: Majda Achab, Naima Aissati, Fatima Ouriaghli & Cecilia Ntelo-wa-leko. Techniek: Isabelle Simon, Jasper Vanhalle & Dieter Lambrechts. Productie: Skinfama, ARSENAAL/LAZARUS & KVS. In samenwerking met: Kultuurfaktorij Monty, De School van Gaasbeek, Pianofabriek/Citylab & Mestizo Arts Festival. Met de steun van VGC Brussel & De provincie Antwerpen.

Cookies en Privacy

Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Schouwburg Kortrijk respecteert je privacy. Raadpleeg ons privacystatement en onze verkoopsvoorwaarden voor alle info.

Onze privacyverklaring Ok