Anneleen Keppens - Movement Essays © Stanislav Dobál

Movement Essays + In Other Words

Double Bill: Anneleen Keppens + Ingrid Berger Myhre
2 toppers voor de prijs van één
wo 30 mrt ’22 20:15
30 mrt ’22
20:15
  • 30 mrt ’22
    20:15
    Budascoop & Schouwburg, Kortrijk

In deze double bill verrast eerst Anneleen Keppens ons in Budascoop. Daarna gaan we met z'n allen richting Schouwburg waar Ingrid Berger Myhre ons meeneemt in de wondere wereld van dans en zijn taal.

Anneleen Keppens - 'Movement essays' - 20:15 - Budascoop

‘Movement Essays’ is een intieme ontmoeting met danseres en choreografe Anneleen Keppens. Geïnspireerd door ‘het essay’ in de traditie van schrijver Michel de Montaigne, toont ze drie ‘movement essays’, die elk een elementair onderdeel van abstracte dans belichten en tegelijkertijd associaties, emoties en reflecties prikkelen buiten het veld van dans. 

In ’On Tempo’ verkent Anneleen hoe tempo aanvoelt, hoe het ons beïnvloedt en de relatie die tempo heeft met emotie, genre en betekenis. In ’On Shape’ gaat ze in dialoog met het vormelijke en sculpturale aspect van dans, met de suggestieve kracht van beelden en de onmogelijkheid van het vormeloze. In ’Multitudes’ gaat ze op zoek naar de veelheid aan bewegingskwaliteiten waaruit ze kan dansen en omarmt ze de pluraliteit van haar lichaam. 

Anneleen Keppens brengt de sfeer van de studio, waarin ze vragen stelt, afdwaalt, verrast wordt en verbanden ziet, naar de scène. Ze wil je niet overtuigen van een standpunt, maar betrekken bij haar artistieke proces. 

Ze studeerde aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen en aan P.A.R.T.S. in Brussel. Ze is actief als choreografe, danseres en docente in binnen-en buitenland. 


Ingrid Berger Myhre - 'In Other Words' - 21:45 - Schouwburg

Is dans een taal? En zo ja, hoe spreekt ze? Dit stuk onderzoekt de compatibiliteit tussen dans en taal en gebruikt retorische middelen als compositorische instrumenten. Met het podium als pagina ontvouwt het choreografische schrijven een fysiek discours met een eigen syntaxis, grammatica en vocabulaire. 

Maar wat zijn de voorwaarden voor deze dansuitingen? En wat betekent het om dans te lezen? Met andere woorden, als we niet op zoek zijn naar betekenis, hoe voelen we dan de zin bij het kijken naar deze dans?

Met verstand, charme en verfijning geeft Ingrid Berger Myhre haar relativerende kijk op dans in pretentieloze en humoristische uitvoeringen. In haar nieuwe voorstelling ‘Met andere woorden’ zet ze haar spel met de capaciteiten en tekortkomingen van taal voort en gebruikt ze het als een steiger voor dans als poëtische expressie.


Een organisatie van Schouwburg Kortrijk i.s.m. Kunstencentrum BUDA.


Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket online of telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Programma

20:15 - Anneleen Keppens - 'Movement essays' - Budascoop

21:45 -  Ingrid Berger Myhre - 'In Other Words' - Schouwburg

Credits

Anneleen Keppens - 'Movement essays'

Concept, choreografie & performance: Anneleen Keppens. Lichtontwerp: Elke Verachtert. Artistieke coach On Tempo: Pieter De Praetere. Artistieke coach On Shape: Jolien Naeyaert. Artistieke coach Multitudes: Laura Dannequin. Styling: Maria Ferreira Silva. Geluid: Thibaud Dezyn. Mentor: Oonagh Duckworth. Coproductie: Workspacebrussels. Uitvoerende productie: Caravan Production. Residentiepartners: Workspacebrussels, STUK/Leuven, Vooruit/Gent, KAAP/Brugge & BUDA Kortrijk. Met steun van: De Vlaamse Gemeenschap en Vlaamse Gemeenschapscommissie.

 Ingrid Berger Myhre - 'In Other Words'

Choreografie: Ingrid Berger Myhre, in samenwerking met Pablo Esbert Lilienfeld, Chloe Chignell, Thomas Bîrzan. Dans: Pablo Esbert Lilienfeld, Chloe Chignell, Thomas Bîrzan, Ingrid Berger Myhre. In gesprek met: Bojana Cveji. Sound design: Lasse Passage. Light design: Dominique Pollet. Scenografie: Edwin Kolpa. Kostuums: Min Li. Gesubsidieerd door Arts Council Norway, Fond for Lyd og Bilde. Coproductie: Kunstencentrum BUDA Kortrijk, Black Box Teater (NO), SPRING Festival (NL), MDT Stockholm (SE), Regional Arena for Samtidsdans (NO) & Dansateliers Rotterdam (NL). Met ondersteuning van: P.A.R.T.S. Research Studios ’17-’18.