© Stef Stessel

Anatomie Antigone

de Roovers & theatercollectief herman
Antigone op de barricades
vr 6 mei ’22 20:15
6 mei ’22
20:15
  • 6 mei ’22
    20:15
    CC De Steiger Menen, Menen
    Waalvest 1, 8930 Menen
    uitverkocht

‘Antigone’ werd voor het eerst opgeschreven door Sophocles in de vijfde eeuw voor Christus, en is daarna opnieuw verteld door schrijvers als Jean Anouilh, Anne Carson, Bernard Dewulf, Jean Cocteau, Slavoj Zizek, Sorj Chalandon en Kamila Shamsie. De makers grasduinen in al deze verschillende versies om onze gedachten aan te scherpen en een gesprek aan te gaan over generaties, verzet en leven zonder compromissen. Welkom in 'Anatomie Antigone'.

Tijdens de voorbije lockdowns hebben herman en de Roovers samen een berg Antigones beklommen. De tocht begon op bekend terrein, bij het beroemde en veelkantige stuk van Sofokles. Al gauw kwamen de twee collectieven echter in een lawine aan bewerkingen terecht. 

In het stuk besluit Antigone om - tegen de almachtige wet van Kreon in - het lichaam van haar dode broer Polyneikes de laatste eer te bewijzen. Die verzetsdaad is voer voor uiteenlopende commentaren gebleken, vanuit politiek en filosofisch, psychoanalytisch en feministisch perspectief. Dit leverde diverse Antigone-figuren op: van vrouwenrechtenactivist, over humanist tot angry young rebel. Ze was zowel terrorist als martelaar.

Voor ‘Anatomie Antigone’ construeren de twee gezelschappen een caleidoscopische voorstelling met het ijsbergtopje van die traditie. Zo wordt het geheel een anatomische studie van wat het onbegraven lijk van Polyneikes bij de verschillende tragediepersonages teweegbrengt. En een echokamer, waarin de gedachten van de spelers raken aan maatschappelijke debatten van vandaag.

Een organisatie van CC De Steiger Menen m.m.v. Schouwburg Kortrijk i.h.k.v. Bij de Buren. 

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket online of telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Credits

Een voorstelling van: Kenneth Cardon, Robby Cleiren, Wim Bernaers, Loïs Brochez, Sara De Bosshere, Daantje Idelenburg, Sara Lâm, Luc Nuyens, Pynoo, Sofie Sente, Stef Stessel, Milan Vandierendonck, Matthias Velle & Bert Vermeulen. Spel: Kenneth Cardon , Loïs Brochez, Sara De Bosshere, Daantje Idelenburg, Sara Lâm, Luc Nuyens, Sofie Sente & Milan Vandierendonck. Scenografie: Stef Stessel. Kostuums: Pynoo. Lichtontwerp & techniek: Bert Vermeulen. Geluidsontwerp & techniek: Wim Bernaers. Dramaturgie: Matthias Velle.