© Sofie De Backere

Birds

Seppe Baeyens
Vogels zwermen uit over de stad
za 14 mei ’22 17:00
14 mei ’22
17:00
 • 14 mei ’22
  17:00
  Op locatie

Na het succes van ‘Tornar’ (2015) en ‘INVITED’ (2018) bouwt danser en choreograaf Seppe Baeyens met ‘Birds’ verder aan zijn onderzoek naar het vormen van een tijdelijke gemeenschap. Voor deze nieuwe creatie treedt hij buiten de muren van het theatergebouw en gaat samen met een groep performers en muzikanten de openbare ruimte in. In speelse interacties tussen toeschouwers en toevallige voorbijgangers ontstaan telkens opnieuw verrassende composities waarbij iedereen van invloed blijkt te zijn op het geheel. Ga je mee op zoek naar verbinding en verbeelding?

Na het succes van ‘Tornar’ (2015) en ‘INVITED’ (2018) bouwt danser en choreograaf Seppe Baeyens met ‘Birds’ verder aan zijn onderzoek naar het vormen van een tijdelijke gemeenschap. Voor deze nieuwe creatie treedt hij buiten de muren van het theatergebouw en gaat hij samen met een groep performers en muzikanten de openbare ruimte in. 

De normale loop der dingen wordt daar onderbroken – soms onzichtbaar, dan weer overduidelijk. In speelse interacties tussen toeschouwers, participanten en toevallige voorbijgangers ontstaan steeds opnieuw verrassende composities waarbij iedereen van invloed blijkt te zijn op het geheel. ‘Birds’ is een genereuze, sociale choreografie op zoek naar verbinding en verbeelding.

Seppe Baeyens, sinds 2011 nauw verbonden aan Ultima Vez, werkt bij voorkeur met een diverse en intergenerationele groep van performers, zowel amateurs als professionals. Hij zoekt naar nieuwe artistieke werkmethoden, gespreid over een lange tijdsperiode en gebaseerd op co-auteurschap met de participanten. 

Het gaat in zijn voorstellingen minder om de individuele expressie, de symmetrisch uitgevoerde beweging of de harmonische choreografie, dan om de eerlijke en authentieke verbinding tussen de dansers tijdens de voorstelling. Livemuziek en visuele vormgeving spelen daarbij een belangrijke begeleidende en ondersteunende rol. 

Seppe Baeyens: "Het vertrekpunt is deze keer niet de theaterruimte, maar de dagelijkse ruimte. We gaan de publieke ruimte organiseren als een dramatische ruimte, zonder dat ze haar toegankelijkheid verliest. Mijn interesse gaat uit naar het spel dat zich zal ontvouwen tussen toevallige passant, performer en theaterpubliek."

De pers over 'BIRDS':

 • “Bijzonder hoe Baeyens’ verlangen naar sociale inclusie op geen enkel moment de artistieke finaliteit van zijn projecten in de weg staat. Het bewijst dat participatief werk allerminst consensuskunst hoeft te zijn.” 
  (Charlotte de Somviele (Hedendaagse dans in Vlaanderen & Brussel - Kunstenpunt))
 • “Participatietheater: al te vaak is het een synoniem voor stukken die de kijker wel te kijk zetten, maar allerminst laten participeren. Daarom alleen al is het werk van Seppe Baeyens zo bijzonder. Hij betrekt de toeschouwers als volwaardige partners bij zijn voorstellingen. Nooit tast hij ze in hun waardigheid aan.” 
  (Pieter T’jonck (Klara))

 

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket online of telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Participatietheater: al te vaak is het een synoniem voor stukken die de kijker wel te kijk zetten, maar allerminst laten participeren. Daarom alleen al is het werk van Seppe Baeyens zo bijzonder. Hij betrekt de toeschouwers als volwaardige partners bij zijn voorstellingen. Nooit tast hij ze in hun waardigheid aan.

Pieter T’jonck (Klara)

Credits

Concept, regie, choreografie: Seppe Baeyens. In cocreatie met: Yassin Mrabtifi & Martha Balthazar. Gecreëerd & georganiseerd door: Annette Baussart, Noudyse ‘Odile’ Decock, Emile Claus, Inès Bafdili, Rosa Boateng, Yacine Sangara, Gaspard Herblot, Kyria Tsara, Chisom Lois Onyebueke Chinaedu, Aude Uytterhoeven, Aiko Niang, Jago Pauwels, David Jarama, Isabelle Azaïs, Evarista Azaïs Jarama, Yassin Mrabtifi, Martha Balthazar & Seppe Baeyens. Originele live muziek: Al Qaysi Saif Qusay, Stef Heeren & Gaspard Herblot. Dramaturgie: Kristin Rogghe. Stagiaire dramaturgie: Lena Vercauteren. Bewegingsassistent: Germán Jauregui. Stage artistieke assistentie: Bernadette Schnabel. Scenografie: Fatima El Ouahabi, Björk Llaguno Alvarez, Loïse Vargas Y Jimenez & Jolien Gillijns. Gecoached door: Eva Raffaella Menga & Bram Kerkhofs (LUCA School of Arts). Kostuumontwerp: Lieve Meeussen. Productie, tourmanagement: Ultima Vez. Coproductie: KVS Brussels, STUK - Huis voor Dans, Beeld & Geluid (Leuven) Gecofinancierd door het Creative Europe programma van de Europese Unie in het kader van ‘DANCE ON, PASS ON, DREAM ON, tanzhaus nrw Düsseldorf & Festival de Marseille. Residenties: STUK Leuven, KVS Brussels, tanzhaus nrw Düsseldorf, CAMPO Ghent, Berliner Festspiele. Met de steun van: Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid, Casa Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius.