Unieke samenkomst van strip, livemuziek, tekst

First Contact

Het Nieuwstedelijk / Adriaan Van Aken
di 19
maart

Inleiding om 19:30 in Arenatheater

Deze voorstelling is Scène op scène

Onderdeel van:
Theaterfanaat

Een veertiger die nooit volwassen is geworden, beseft op een dag dat zijn dochter zestien is. Pas dan, als zij volop haar eigen leven begint te leiden, wekt ze voor het eerst zijn interesse.

 

In dit verteltheaterstuk komen strip, livemuziek en tekst op een unieke manier samen. De tekeningen van Wide Vercnocke worden geprojecteerd op groot scherm, terwijl Stijn Meuris en Sara Vertongen de vader en dochter een stem geven, en Joris Caluwaerts (Zita Swoon, STUFF.) de soundtrack verzorgt. Dit is theater, ja zeker, maar of je ooit zoiets al hebt gezien?

 

De Standaard over 'First Contact': "Stijn Meuris is ideaal gecast als wanhopige vader. Hij drapeert zijn zinnen als spoken word rhymes over de muziek." --- Joris Caluwaerts (o.a. Stuff) speelt prachtige livemuzie: van potige electrorock tot zacht pianospel en caraïbische beats." -- "Al deze puzzelstukjes tot één patchwork naaien, moet een huzarenwerk geweest zijn. Maar de cross-over wérkt. First contact navigeert gezwind tussen alle media door, maar voelt niet als een grote trukendoos. Wel als een baanbrekend multimediaal stripverhaal." (**** in De Standaard)

 

 

Maarten Luyten (Etcetera) over 'First Contact': "First Contact heeft een betrachting die heel eigen is aan het theater van Het nieuwstedelijk en die je eigenlijk niet meer zo veel ziet op Vlaamse podia." Bekijk hier het volledige artikel.

 


Theater is cool! "Als leerkracht Nederlands zou ik mijn leerlingen zonder twijfel ook meenemen naar First Contact. Dus voor zij die nog overtuigd moeten worden dat theater wél cool is: First Contact bewijst dit door net heel cool te zijn!"
Lees de hele bespreking van Lore Evens voor CLUB KULTUUR

 

 

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming? Reserveer je ticket telefonisch via 056/ 23 98 55 of kom langs in UiT in Kortrijk. Breng zeker je UiTpas mee. 

Wide Vercnocke
Wide Vercnocke
Katrijn Van Giel
Katrijn Van Giel
Katrijn Van Giel
Katrijn Van Giel
Wide Vercnocke
Wide Vercnocke
Wide Vercnocke
Wide Vercnocke

First Contact heeft een betrachting die heel eigen is aan het theater van Het nieuwstedelijk en die je eigenlijk niet meer zo veel ziet op Vlaamse podia. Waar plot en personage doorgaans met meer ironie worden benaderd of waar vorm en inhoud veeleer worden ingezet om een (abstract) concept te onderzoeken, kiest Het nieuwstedelijk nadrukkelijk voor een zuiver verhalende traditie. In dit landschap wordt het verfrissend om nog eens een psychologische thriller met zo’n verhaaltechnisch meesterschap te zien. Via een spannende plot biedt de voorstelling een grimmige reflectie op de condition humaine. Daarbij weet Van Aken zijn hyper-gepolijste, expliciete vertelling suggestiviteit te verschaffen dankzij een intrigerende polyfonie en een minder transparante verhaalopbouw. Net doordat de voorstelling complexer en meer gelaagd is dan de plot zelf doet vermoeden, lukt het om de toeschouwer volledig mee te sleuren in dat verhaal.

 

Lees de volledige recensie van Maarten Luyten in Etcetera.

Stijn Meuris is ideaal gecast als wanhopige vader. Hij drapeert zijn zinnen als spoken word rhymes over de muziek
De Standaard

Credits

Tekst, regie, audio- & videomontage: Adriaan Van Aken. Stemmenwerk: Stijn Meuris & Sara Vertongen. Tekeningen: Wide Vercnocke. Muziek (compositie, opname, mix, live versie): Joris Caluwaerts. Ontwikkeling app + extra's muziek: Bert Hornikx. Videomontage & FX: Bert Hornikx

Cookies en Privacy
Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Schouwburg Kortrijk respecteert je privacy. Raadpleeg ons privacystatement en onze verkoopsvoorwaarden voor alle info.
Onze privacyverklaring