© Nick Hannes

Zone X

Kyoko Scholiers
De mens onder de microscoop
vr 20 mei ’22 - zo 22 mei ’22
€ 6,00 – € 10,00
20 mei ’22
-
22 mei ’22

€ 10 / 6 (-26)

Verzamelen aan de Artillerietoren (Begijnhofpark Kortrijk)

In ‘Zone X’ van kunstenares en theatermaakster Kyoko Scholiers maken we een stadswandeling in het jaar 2124, door een gebied dat na de Ramp van 2034 van de wereld werd afgeschermd. De tijd bleef er stille staan en de locals leven er nog steeds zoals in 2021. Op weg door deze levende ruïne fileert de gids van dienst ons hedendaagse denken en doen. Maar zijn interpretaties zijn soms wel héél creatief.  

Let op: deze theaterwandeling wordt afwisselend in het Engels of in het Nederlands gespeeld. Bekijk onderaan de pagina de planning. 

Hoe zullen onze nakomelingen over een eeuw naar onze tijd kijken? En wat blijft er tegen dan nog van ons over? In ‘Zone X’ van kunstenares en theatermaakster Kyoko Scholiers maken we een stadswandeling in het jaar 2124, door een gebied dat na de Ramp van 2034 van de wereld werd afgeschermd. De tijd bleef er stille staan en de locals leven er nog steeds zoals in 2021. 

Op weg door deze levende ruïne fileert Miko, de gids van dienst, ons hedendaagse denken en doen. Ze houdt ons onder de microscoop en toont ons de bizarre wezens die we zijn, zeker in de ogen van onze nazaten. Aangezien er zoveel informatie verloren is gegaan, moeten Miko’s interpretaties hier en daar behoorlijk creatief zijn. 

Kyoko Scholiers’ recente theaterwerk peilt naar de menselijke fragiliteit en veerkracht en de invloed van tijd op de mens. Als voorbereiding op haar voorstellingen wijdt Scholiers zich graag aan een minutieus vooronderzoek. Voor ‘Zone X’ ging ze onder meer in gesprek met sociologen en toekomstonderzoekers. Topmuzikant Bjorn Eriksson componeerde de soundscape.

Wil je meer weten over Kyoko Scholiers? Lees dan alvast volgend resumé.

OPGEPAST: er is afwisselend een Engelstalige en een Nederlandstalige tocht. Hieronder een schema van de verschillende versies:

Vrijdag 20.05.'22 20:00 NEDERLANDSTALIG
20:30 ENGELSTALIG
Zaterdag 21.05.'22 14:00 NEDERLANDSTALIG
14:30 ENGELSTALIG
16:00 ENGELSTALIG
19:30 NEDERLANDSTALIG
Zondag 22.05.'22 14:00 NEDERLANDSTALIG
14:30 ENGELSTALIG
15:30 NEDERLANDSTALIG
16:00 ENGELSTALIG
19:30 NEDERLANDSTALIG
20:00 ENGELSTALIG

'Zone X' in de pers:

 * Interview met Kyoko Scholiers in De Morgen

* "Letterlijk en figuurlijke een unieke trip" (De Morgen)

* "Bijzonder en slim theater dat verbinding over theatrale grenzen heen teweegbrengt" (8Weekly)

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket online of telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

‘Zone X’ is een futuristische wandeling die doet kijken naar hoe bizar wij vandaag bezig zijn.

De Morgen

Credits

Concept & regie:  Kyoko Scholiers. Tekst: Tom Hannes & Kyoko Scholiers. Muziek: Bjorn Eriksson.  Spel:        Maya Mertens (NL) & Taka Shamoto (ENG). Kostuum:  Marie Dries. Dramaturgie: Tom Hannes & Maya Van Leemput. Technisch ontwerp: Jeroen Vandesande. Affichebeeld: Mario Debaene. Productie assistentie: Madelief Schram. Zakelijk beheer: Lies Martens. Coproductie: MoMeNT, KAAP, IN SITU/C-takt & NEXT Arts Festival. Met steun van: De Vlaamse overheid, Stad Antwerpen & Corso. Met dank aan: Universiteit Antwerpen, Stedelijk Lyceum Cadix, De Kunsthumaniora & OKAN.