(c) Bas de Brouwer

Atropa

Naomi Velissariou/ Toneelhuis & Theater Utrecht
Tragedie met scherpe randen
ma 5 dec ’22 20:15
5 dec ’22
20:15
  • 5 dec ’22
    20:15
    Schouwburgzaal

In de versie van Naomi Velissariou wordt ‘Atropa’ een bacchanaal van taal waarin de strijd om de macht plaatsmaakt voor een viering van de kwetsbaarheid. Griekse vrouwen treffen hun Trojaanse evenknieën, die na de bezetting van hun stad de dood verkiezen boven een leven in onderdrukking. Is er een man in de zaal? 

‘Atropa. De wraak van de vrede’ werd in 2008 geschreven door Tom Lanoye en ging in datzelfde jaar in première op het festival van Avignon in een regie van Guy Cassiers. In 2012 won Lanoye er de Prijs voor Podiumteksten van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde mee.

‘Atropa’ wroet naar de wortels van oorlog en fileert het spel van de macht. In de versie van Naomi Velissariou wordt ‘Atropa’ een bacchanaal van taal waarin de strijd om de macht plaatsmaakt voor een viering van de kwetsbaarheid - en dat op pompende beats en messcherpe poetry. Griekse vrouwen treffen hun Trojaanse evenknieën, die na de bezetting van hun stad de dood verkiezen boven een leven in onderdrukking. Is er een man in de zaal? 

Naomi Velissariou (Bilzen, 1984) is een Grieks-Belgische regisseur, schrijver, acteur en performancekunstenaar met een fascinatie voor vloeibare identiteiten in de hedendaagse beeldcultuur. Ze maakt deel uit van een generatie geëngageerde podiumkunstenaars en is niet bang om op de barricades te klimmen. 

De pers over 'Atropa':

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Door te kiezen voor zwarte vrouwen die de Trojaanse vrouwen spelen in deze versie van 'Atropa' , trekken Floor Houwink ten Cate en Naomi Velissariou niet alleen de emancipatorische kaart (die overigens al in het oorspronkelijke werk aanwezig was), maar leggen ze daar nog een extra laag bovenop: die van black lives matter.

(★★★★ Concertnews, 11/11)

Credits

Spel: Annelinde Bruijs, Thibaud Dooms, Denise Jannah, Vanja Rukavina, Jasmine Sendar / Adanna Unigwe, ‘Ntianu Stuger, Naomi Velissariou, Megan de Kruijf (stand-in). Tekst: Tom Lanoye. Regie, concept & spel: Naomi Velissariou. Regie Floor: Houwink ten Cate. Regieassistent: Anne Liket. Dramaturgie: Nita Kersten. Muziek: Joost Maaskant & Jimi Zoet. Scenografie: Dennis Vanderbroeck. Kostuumontwerp: MAISON the FAUX. Kledij: Nathalie Alink & Sanne Kamp. Masseur: Vera van Krimpen. Lichtontwerp: Tim van ’t Hof. Lichtoperator: Thijs Kempers. Lichtprogrammeur: Wout Panis. Boventiteling: Erik Borgman. Geluidsontwerp- & techniek: Sander van der Werff. Geluidstechniek: Gido Bamboe. Productieleider: Priscilla Livingstone. Productieassistent: Bente de Bruijn. Technische productie: Nik Tenten. Eerste inspiciënt: Dion Schuddemat. Decortransport: Phillip den Uyl. Coproductie: Theater Utrecht, Toneelhuis, Orkater, De Grote Post en Stichting Naomi Velissariou. Met de steun van de tax shelter van de Belgische federale overheid, Look @ Leo Tax Shelter, Prins Bernhard Cultuurfonds & Ammodo