(c) Yuri vander Hoeven

Een of andere Rus

ARSENAAL & Het Kwartier/Freek Mariën
Hallucinant levensverhaal van een controversiële Rus
di 21 mrt ’23 20:15
21 mrt ’23
20:15
  • 21 mrt ’23
    20:15
    Schouwburgzaal

Een straffe cast – met onder anderen Janne Desmet en Eva Binon – brengt een hallucinant levensverhaal op scène. ‘Een of andere Rus’ is een hedendaagse tragedie, geïnspireerd op het leven en werk van de in 2020 overleden Eduard Limonov, een man met vele maskers. Hij was een boefje in Oekraïne, een dissidente dichter in Rusland, een zwerver in New York, een schrijver in Parijs en een strijder aan de kant van Servische oorlogsmisdadigers. We verzinnen dit niet! Welkom in een wereld vol controverse en strijd, maar ook vol liefde.

‘Een of andere Rus’ is een hedendaagse tragedie, geïnspireerd op het leven en werk van Eduard Limonov. Limonov was een straatboefje in Oekraïne, een dissidente dichter in Rusland, een zwerver en butler in New York, een rock-‘n-rollschrijver in Parijs en een strijder aan de kant van oorlogsmisdadigers. En dat is maar een selectie. In maart 2020 overleed hij, nog even actief, de laatste jaren als oppositieleider in Rusland.

In ‘Een of andere Rus’ trekt Eduard Limonov als tolk en chauffeur van een oorlogsjournaliste door Joegoslavië op weg naar oorlogsmisdadiger Karadzic. Gaandeweg verschuift de aandacht van de journaliste naar Limonovs eigen levensverhaal, dat van de Sovjet-Unie naar het Westen gaat, van roem naar val, van strijden met de pen tot strijden met wapens.

Freek Mariën (schrijver/regisseur van Het Kwartier, winnaar Taalunie Toneelschrijfprijs 2015) verwerkt Limonovs hallucinante levensverhaal in een minstens even indrukwekkende, actuele tekst. Voor ‘Een of andere Rus’ regisseert hij een straffe cast: Janne Desmet, Wanda Eyckerman, Pieter Genard, Eva Binon, Tom Van Bauwel en Joris Van den Brande. 

Samen zetten ze een leven op scène, dat geschiedenis, activisme en liefde verbindt.

De pers over 'Een of andere Rus':

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Credits

Tekst & regie: Freek Mariën (Het Kwartier). Spel: Janne Desmet, Wanda Eyckerman, Pieter Genard, Eva Binon , Tom Van Bauwel & Joris Van den Brande. Coaching: Carl von Winckelmann. Dramaturgie: Ruth Mariën. Vormgeving: Timme Afschrift. Kostuum: Karen De Wolf. Muziek: Jan-Sebastiaan Degeyter. Een coproductie van ARSENAAL/LAZARUS & Het Kwartier/Freek Mariën. Met steun van de taxshelter van de Belgische Federale Overheid. Coproductie: Perpodium. Met steun van Literatuur Vlaanderen. Met dank aan KAAP & d e t h e a t e r m a k e r.