(c) Verona Verbakel

Voyeur

Verona Verbakel
Monoloog als een mokerslag
vr 27 okt ’23 20:15
27 okt ’23
20:15
  • 27 okt ’23
    20:15
    CC De Steiger Menen, Menen
    Waalvest 1, 8930 Menen
    Vanaf 10 jun ’23 10:00

In de persoonlijke monoloog ‘Voyeur’ vertelt actrice Verona Verbakel het aangrijpende verhaal van een kind dat uit haar omgeving wordt weggerukt en het zelf moet uitzoeken in een wereld die statisch, juridisch en arbitrair te werk gaat. Uithuilen kan in de sofa, voor de televisie, wanneer de begeleiders van de gesloten jeugdinstelling niet kijken en hun kruiswoordraadsels verder invullen. Dit is geen verhaal over vergeving, medelijden of wraak. Dit is het terugvorderen van het narratief. 

‘Een meisje van acht. 
Een meisje van acht wordt weggehaald van school. 
Een meisje van acht wordt weggehaald van school in een politiecombi.
Een meisje van acht wordt weggehaald van school in een politiecombi en in een gesloten jeugdinstelling geplaatst. 
Daar waar streepjes worden getrokken na een overleefde dag.
Daar waar een lieveheersbeestjesuurwerk wordt verstopt omdat de tijd te traag gaat.
Daar waar operateske gevechten van losgeslagen falsetstemmen uitbreken.Daar waar de raamkozijnen werden dichtgelast.
Een dag gelijk een ander.’

In een persoonlijke monoloog vertelt actrice Verona Verbakel, bekend van theater (o.a. Wunderbaum en Ontroerend goed) en televisie (o.a. ‘Twee zomers’ en ‘Undercover 3’) een kwetsbaar en aangrijpend verhaal. ‘Voyeur’ is een verhaal van een kind dat uit haar omgeving wordt weggerukt en het zelf moet uitzoeken in een wereld die statisch, juridisch en arbitrair te werk gaat. 

Uitwenen kan in de sofa, voor de televisie, wanneer de begeleiders van de gesloten jeugdinstelling niet kijken en hun kruiswoordraadsels verder invullen. Het weekend als nóg grotere kwelling dan de week. 

Dit is geen verhaal over vergeving, medelijden, of wraak. Dit is het terugeisen van het narratief. Voor ‘Voyeur’ wordt Verona Verbakel gecoacht door Lies Pauwels (‘Het Hamiltoncomplex’, ‘Do the Calimero’).

Een organisatie van CC De Steiger Menen i.s.m. Schouwburg Kortrijk

Credits

Spel & tekst: Verona Verbakel. Coaching: Lies Pauwels. Met dank aan: De Grote Post, CC De Steiger, Cultuurhuis Merelbeke, Amsterdam Fringe Festival, SABAM & de Vlaamse Gemeenschap.