(c) Malpertuis

Varkensstal

Malpertuis/ Piet Arfeuille
Pasolini’s provocerende werk in een Vlaamse, hedendaagse context
di 19 dec ’23 20:15
19 dec ’23
20:15
  • 19 dec ’23
    20:15
    Budascoop, Kortrijk
    Kapucijnenstraat 10, 8500 Kortrijk

‘Varkensstal’ gaat over de strijd van een jongvolwassene die in opstand komt tegen de gevestigde orde. Lukt het Julian om het eeuwig draaiende vliegwiel te stoppen of zijn de systemen gewoon te sterk? Aan de basis van de voorstelling ligt ‘Porcile’ van de Italiaanse cineast-dichter Pier Paolo Pasolini. Niets is wat het lijkt in dit krankzinnige verhaal, dat zich voor de gelegenheid afspeelt in 2023 in Vlaanderen.

En als je nu niks wil met je leven
Als je niet voor of tegen iets bent
Als je gewoon met rust gelaten wil worden
door vrienden en vriendinnen met daadkrachtige idealen
door ouders die de wereld van je verwachten
Als je dat allemaal niet wil
Maar gewoon wat op jezelf wil zijn
zoals Julian
Als je genoeg hebt aan je eigen wereld in je hoofd 
die al complex en interessant genoeg is
Als je geen ambities hebt voor macht en positie
Ben je dan een loser of ben je dan een held?

‘Varkensstal’ gaat over de strijd van een jongvolwassene die in opstand komt tegen de gevestigde orde. Lukt het Julian om het eeuwig draaiende vliegwiel te stoppen of zijn de systemen gewoon te sterk?

Aan de basis van de voorstelling ligt ‘Porcile’ van de Italiaanse cineast-dichter Pier Paolo Pasolini (1922-1975). Pasolini, een van de grootste naoorlogse kunstenaars, leverde met zijn imposante oeuvre kritiek op het kapitalisme, de consumptiemaatschappij en de bourgeoisie. ‘Porcile’ (1967) is een van zijn scherpste maar ook grappigste teksten. Een metafoor ook, want niets is wat het lijkt in dit krankzinnige verhaal dat zich voor de gelegenheid afspeelt in 2023 in Vlaanderen.

Regisseur Piet Arfeuille maakt met dezelfde acteurs van ‘Amor mundi’ een tweeluik over de huidige staat van de democratie en kiest daarvoor werk van twee grote naoorlogse kunstenaars. Terwijl ‘Amor mundi’ (Rainer Werner Fassbinder) vooral focuste op het belang van spreken, zoomt ‘Varkensstal’ van Pasolini in op de noodzaak van actie en protest. Werkt protest in de vorm van betogingen nog wel? En indien niet, wat is dan het alternatief?

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Credits

PRODUCTIE: Theater Malpertuis. TEKST: Pier Paolo Pasolini. BEWERKING & REGIE: Piet Arfeuille. SPEL: Tania Van der Sanden, David Geysen, Geert Vaes & Pieter Verelst. DRAMATURGIE: Dominique Willaert. Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap. Gerealiseerd met de steun van de tax shelter maatregel van de Belgische wetgever via Flanders Tax Shelter.

Ontdek ons aanbod