(c) Klub Kilim

De abrikozenboom (Kayısı Ağacı*)

Klub Kilim/ Eigen Kweek
Opa onder de abrikozenboom
do 25 jan ’24 20:15
25 jan ’24
20:15
  • 25 jan ’24
    20:15
    Antigone

€ 15 / 10 (-26) / Gratis voor CUBO-leden

'De Abrikozenboom' ontvouwt zich als een driedimensionaal stripboek langs iconische tableaus, waarin steeds wordt gezocht naar de ‘kern’ van alle chaos in de wereld. 'De Abrikozenboom' is een beeldende voorstelling van het jonge Gentse collectief Klub Kilim in de traditie van het verhalen vertellen van Ali Cans Turkse opa. 

In de eerste jaren van zijn leven woonde Ali Can Ünal bij zijn grootouders in Çifteler, een dorp in Turkije. In het dorp staat een grote abrikozenboom, en daaronder vertelt de opa van Ali Can verhalen. Aan het eind van zijn leven krijgt opa alzheimer, wat zijn vertellingen alsmaar vager en bevreemdend maar ook droomachtig maakt. 

In ‘De abrikozenboom’ keert Ali Can terug naar zijn kindertijd om uit te zoeken waar de eeuwige chaos vandaan komt. Hij komt opnieuw terecht in een wereld van kindertekeningen en kartonnen kastelen. In verschillende vertellingen beweegt hij van zijn persoonlijk levensverhaal naar dat van de grote verhalen uit de wereldgeschiedenis, en terug. 

Op zoek naar de bron komt hij terecht in een kluwen van droomachtige herinneringen. Aan opa en de abrikozenboom, aan het dorpsplein met de beren, van het fort van de Perzen naar de grot van Adam en Eva. 

‘De abrikozenboom’ ontvouwt zich als een driedimensionaal stripboek langs iconische tableaus, waarin steeds wordt gezocht naar de ‘kern’ van alle chaos in de wereld. Zoals dromen en herinneringen, zijn ook de overgangen en de chronologie in de vertellingen niet altijd logisch. Maar doet dat ertoe? Of wat dacht je van de Perzische koning Xerxes die met zijn leger het marktplein bezet, terwijl men gelijktijdig naar de finale van het Eurovisiesongfestival kijkt? 

‘De abrikozenboom’ is een beeldende voorstelling van het jonge Gentse collectief Klub Kilim in de verteltraditie van Ali Cans Turkse opa. Ali Can keert er terug naar een bron van eerste herinneringen. Het verhaal van de mens, dat van hem, dat van ons, start onder de abrikozenboom. 

Een organisatie van Schouwburg Kortrijk i.s.m. Theater Antigone i.h.k.v. Eigen Kweek.

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Credits

Concept: Ali Can Unal, Joeri Happel & Rozemarijn van Kalmthout (Klub Kilim). Tekst: Klub Kilim; Joeri Happel & Rozemarijn van Kalmthout. Regie & dramaturgie: Ali Can Unal, Joeri Happel, Rozemijn van Kalmthout & Lieselot Siddiki. Spel: Ali Can Unal, Lieselot Siddiki & Joeri Happel. Scenografie & kostuumontwerp: Ali Can Unal, Lieselot Siddiki & Joeri Happel. Muziek: Sinan Polatoglu.

Ontdek ons aanbod