(c) Patrick Berger

Héracles sur la tête

Anne Nguyen/ Cie par Terre
Een reis door de hiphop
zo 10 mrt ’24 20:15
10 mrt ’24
20:15
  • 10 mrt ’24
    20:15
    Budascoop zaal 1

‘Héracles sur la tête’ is een reis naar de oorsprong van de hiphopcultuur. Op basis van een playlist met Amerikaanse rap, die de soms brute realiteit voor Afro-Amerikaanse jongeren vertelt, verkennen vier Franse dansers – twee mannelijke breakdancers en twee hiphopdanseressen – de principes van competitie, hiërarchie en meritocratie. 

‘Héraclès sur la tête’is een reis naar de oorsprong van de hip-hop cultuur. Op een Amerikaanse rapplaylist die over de soms brute realiteit van de Afro-Amerikaanse jeugd vertelt, verkennen vier Franse dansers – twee b-boys en twee vrouwelijke hiphopdansers – de principes van competitie, hiërarchie en meritocratie. Zo reizen ze van New York City tot South Central, Atlanta, Dallas, Houston, tot Philadelphia. 

Van Gil Scott Heron, KRS-One en Public Enemy tot gangstarap en hedendaagse ‘conscious rap’, de soundtrack is één grote kritiek op een systeem waarin je moet knokken om te overleven. Met behulp van gedanste metaforen en symbolen componeren de dansers, alleen of als groep, een verhaal over de strategische spelletjes die we allemaal spelen, maar waarvan de uitkomsten verschillen, afhankelijk van de beperkingen die ons worden opgelegd. 

Gedrenkt in de filosofie van het verzachten van geweld waaruit de hiphopcultuur werd geboren, is ‘Héraclès sur la tête’een manifest voor vrede dat corruptie op alle maatschappelijke niveaus veroordeelt. Het spoort ons aan ons bewust te worden van ons gedrag en van het doel van onze individuele en collectieve trajecten.

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

‘Heracles on his head’ is een reis naar de oorsprong van de hiphopcultuur

Credits

Choreografie: Anne Nguyen. Choreografische assistentie: Pascal Luce. Performers: Janice Bieleu, Fabrice Mahicka aka « Faboo », Clara Salge aka « K-Yoo » , Hugo de Vathaire aka « Schlag ». Lichtontwerp: Alexis Beyer. Artistieke collaborators: Pipo Gomes, Sonia Bel Hadj Brahim & Simon Huet.

Ontdek ons aanbod