(c) Loes Geuens

Out of the blue

Silke Huysmans & Hannes Dereere / CAMPO
Duik mee in de diepe zee
do 25 apr ’24 20:00
25 apr ’24
20:00
  • 25 apr ’24
    20:00
    CC De Schakel Waregem, Waregem
    Schakelstraat 8, 8790 Waregem

Met ‘Out of the Blue’ ronden Silke Huysmans en Hannes Dereere hun trilogie over mijnbouw af. Deze keer duiken ze in de diepzeemijnbouw, want nu grondstoffen op land uitgeput raken, richten mijnbouwbedrijven hun blik op de oceaan. De voorstelling is dan ook een poging om een potentieel scharniermoment in de geschiedenis van de aarde vast te leggen. Hoeveel dieper kunnen mijnbouwbedrijven nog graven en waar graven we ons met de mensheid nu eigenlijk naartoe? 

‘We weten meer over de oppervlakte van de maan dan over de bodem van de oceaan.’ Deze uitspraak komt vaak terug als het over de diepzee gaat. Wereldwijd is slechts tien procent van de oceaanbodem in kaart gebracht en onderzocht. Ook al lijkt het dat de planeet die we bewonen helemaal gekend lijkt, blijven sommige plaatsen onbelicht en ongerept. 

Na hun succesvolle voorstellingen ‘Mining Stories’ en ‘Pleasant Island’ maken Silke Huysmans en Hannes Dereere het sluitstuk van hun trilogie over mijnbouw. Deze keer gaan ze dieper in op een compleet nieuwe industrie: diepzeemijnbouw. Nu grondstoffen op land in steeds grotere mate worden uitgeput, richten mijnbouwbedrijven hun blik op de oceaan. 

In de lente van 2021 komen drie schepen samen in een afgelegen deel van de Stille Oceaan. Een ervan maakt deel uit van het Belgische baggerbedrijf DEME-GSR. Vier kilometer onder de zeespiegel schraapt hun mijnrobot de zeebodem af op zoek naar zeldzame metalen. Op een ander schip houdt een internationaal team van marien biologen en geologen de operatie nauwgezet in het oog. Een derde schip vervolledigt de vloot: aan boord van de beruchte Rainbow Warrior protesteren Greenpeace-activisten tegen deze mogelijke toekomstige industrie. 

Vanuit hun appartementje in Brussel maken Silke en Hannes via satelliet verbinding met de drie schepen, die elk een pijler uit het publieke debat representeren: industrie, wetenschap en activisme. Via interviews en gesprekken schetsen ze een intiem portret van een opkomende industrie. De voorstelling is een poging om een potentieel scharniermoment in de geschiedenis van de aarde vast te leggen. 

Hoeveel dieper kunnen mijnbouwbedrijven nog graven en waar graven we ons met de mensheid nu eigenlijk naartoe? Wat zijn de uitdagingen en risico’s? Welke opportuniteiten liggen mogelijk voor het rapen? 

Een organisatie van CC De Schakel Waregem i.s.m. Schouwburg Kortrijk

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

In deze kritische houding schuilt de kracht van 'Out of the Blue'. Anders dan je in het theater zou verwachten, trekken Huysmans en Dereere in deze voorstelling niet volop de kaart van emotie en identificatie (hoewel ze die wel toelaten)

Etcetera - Jens Dewulf, 24-05-22

Credits

Van & met: Silke Huysmans & Hannes Dereere. Dramaturgie: Dries Douibi. Geluidsmix: Lieven Dousselaere. Outside eye: Pol Heyvaert. Techniek: Korneel Coessens, Piet Depoortere, Koen Goossens & Babette Poncelet. Productie: CAMPO. Coproductie: Bunker (Ljubljana), De Brakke Grond (Amsterdam), Noorderzon - Festival of Performing Arts and Society (Groningen), Zürcher Theater Spektakel (Zürich), Beursschouwburg & Kunstenfestivaldesarts (Brussel), PACT Zollverein (Essen), Théâtre de la Ville (Parijs) & Festival d’Automne à Paris (Parijs). Residenties: Kunstenwerkplaats, Pilar, Bara142 (Toestand), De Grote Post, 30CC, GC De Markten & GC Felix Sohie. Speciale dank aan: John Childs, Henko De Stigter, Patricia Esquete, Iason-Zois Gazis, Jolien Goossens, Matthias Haeckel, An Lambrechts, Ted Nordhaus, Maureen Penjueli, Surabhi Ranganathan, Duygu Sevilgen, Joey Tau, Saskia Van Aalst, Kris Van Nijen, Vincent Van Quickenborne & Annemiek Vink met dank aan alle gesprekspartners & de mensen die hielpen bij de transcripties.

Ontdek ons aanbod