(c) Ahmed Zergui

Raï Roots - Hommage à Ahmed Zergui

Jamel Reffes
Tussen raï en rock-’n-roll
wo 8 nov ’23 20:15
8 nov ’23
20:15
  • 8 nov ’23
    20:15
    Concertstudio (Conservatoriumplein 1)
    Vanaf 10 jun ’23 10:00

 De Algerijnse singer-songwriter Ahmed Zergui, geboren in 1948 in Sidi Bel Abbes, wordt beschouwd als een van de pioniers van de zogenaamde "elektrische" raï. Hij liet een rijke discografie na, en nummers die later door vele Raï-artiesten werden gecoverd, zoals Cheb Khaled die zijn beroemde ‘Ya Chaba’ of ‘Delali ha delali’ zong.

De Algerijnse singer-songwriter Ahmed Zergui (1948-1983) geldt als een pionier van de nieuwe ‘elektrische’ raï. Terwijl de muziekstijl werd gemoderniseerd door de integratie van nieuwe instrumenten zoals accordeon of trompet, introduceerde Ahmed Zergui de eerste elektrische gitaren en het gebruik van het wahwahpedaal. 

Ahmed Zergui overleed veel te jong door een tragisch verkeersongeluk. Hij liet een rijke discografie na en collega-muzikanten hielden de herinnering levend, zoals Cheb Khaled die onder meer Zergui’s ‘Ya Chaba’ of ‘Delali ha delali’ zong. 

En nu ook Jamel Reffes, een marsellais die afkomstig is uit Zergui’s geboortestad. Samen met verschillende muzikanten uit de raïscene, waaronnder leden van het Orchestre National de Barbès, brengt hij als bandleider hulde aan een grote meneer van de raï.

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

AHMED ZERGUI A FORGOTTEN LEGEND OF RAÏ MUSIC

Credits

Zang & gitaar: Jamel Reffes. Bas, lid van Orchestre National de Barbès: Youcef Boukella. Zang, accordeon, lid van Orchestre National de Barbès: Mehdi Askeur. Drummer, lid van Orchestre National de Barbès: Maamoun Dehane. Dabourka: Mohammed Menni. Gitaar & zang: Kader Denednia.
Het project is een initiatief van Jamel Reffes, een muzikant die in Marseille woont en afkomstig is uit Sidi Bel Abbes (de geboortestad van Ahmed Zergui). 

Ontdek ons aanbod