(c) Wout Vloeberghs

Portici

Silence Radio & Muziektheater Transparant
Belgische rebellie in de opera
di 5 mrt ’24 20:00
5 mrt ’24
20:00
  • 5 mrt ’24
    20:00
    CC Het SPOOR, Harelbeke
    Eilandstraat 6, 8530 Harelbeke

‘Portici’ is een ritmisch dovemansgesprek waarin muziek, dans, (gebaren)taal en trilling strijden om het hoogste woord. Een revolutie in het theater, op de taalgrens tussen horen en voelen, te midden de absurditeiten van de Belgische identiteit.

In ‘Portici’, een hedendaagse herwerking van ‘De stomme van Portici’, reis je terug in de tijd naar het woelige begin van België. In augustus 1830 breken tijdens de opvoering van de opera ‘De stomme van Portici’ in de Brusselse Muntschouwburg rellen uit die de basis vormen voor de Belgische revolutie. De strijd op de barricaden luidt het definitieve einde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en het ontstaan van België in. 

In ‘Portici’ vertalen Silence Radio en Muziektheater Transparant dat bijzondere verhaal naar vandaag. Een meertalige cast van twee dove en twee Nederlandstalige performers, twee dansers, een muzikant, een dichter en een operazangeres kruipen op, onder en over de barricaden met maar één doel: verbinding. Met gebarentaal, humor en muzikaliteit wordt het verhaal verteld van een land in een structurele identiteitscrisis. 

‘Portici’ is een ritmisch dovemansgesprek waarin muziek, dans, (gebaren)taal en trilling strijden om het hoogste woord. Een revolutie in het theater, op de taalgrens tussen horen en voelen, te midden de absurditeiten van de Belgische identiteit.

Lees het interview met regisseur Tom Goossens over het maakproces van de voorstelling.

Een productie van Silence Radio en Muziektheater Transparant in coproductie met WALPURGIS en Perpodium. Met de steun van Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid en Cera. Met dank aan ARType vzw, Corso, Le Manège en Literatuur Vlaanderen.

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Credits

Concept: Dahlia Pessemiers-Benamar & Silence Radio. Regie: Dahlia Pessemiers-Benamar & Tom Goossens. Script: Max Greyson. Gebaseerd op La Muette de Portici, Daniel Auber (1828). Choreografie: Sandra Delgadillo. Scenografie: Stef Depover & Sibren Hanssens. Kostuums: Marij de Brabandere. Muzikale leiding & arrangementen: Wouter Deltour. Dramaturgie: Valéry Warnotte & Dahlia Pessemiers-Benamar. Spel: Tomas Pevenage, Serge Vlerick, Valéry Warnotte, Elena Estratova, Wouter Deltour, Sandra Delgadillo, Dahlia Pessemiers-Benamar, Eurudike de Beul, Sibren Hanssens & Max Greyson. Technische leiding: Sibren Hanssens & Anne van Es. Tolken: ntb. Productie: Silence Radio & Muziektheater Transparant. Coproductie: WALPURGIS & Perpodium. Met de steun van Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid. Met dank aan ARType vzw, Corso & Le Manège.

Ontdek ons aanbod