(c) up your ass

Up your ass

Nona Demey Gallagher & Lieselot Siddiki
Vrouwen ballen de vuisten
wo 20 mrt ’24 20:15
20 mrt ’24
20:15
  • 20 mrt ’24
    20:15
    Antigone

Valerie Solanas (1936-1988) was een Amerikaanse radicaal-feministische schrijfster die vooral bekend is geworden nadat ze in 1986 Andy Warhol had neergeschoten. In haar theaterstuk ‘Up Your Ass’ en boek ‘SCUM Manifesto’ ontvouwt zich een revolutionair feministisch manifest tegen het (kapitalistische) patriarchaat. Deze voorstelling wil enkele prangende vragen op tafel leggen. De klemtoon van het vrouwelijke regisseursduo ligt op de destructie van de vrouwelijke genderrol, die gepaard gaat met zelfhaat, gehoorzaamheid en passiviteit. Maar levert dat vrouwen iets op?

Valerie Solanas (1936-1988) is de Amerikaanse radicaal feministische schrijfster die in 1986 Andy Warhol neerschoot in New York. In haar theatertekst ‘Up Your Ass’ en boek ‘SCUM Manifesto’ ontvouwt zich een revolutionair feministisch manifest tegen het kapitalistische patriarchaat.

‘Up Your Ass’ is een duister, satirisch toneelstuk met als middelpunt Bongi Perez: een sarcastische, gender-bending hustler die ons meeneemt in de steegjes van New York. Ze haat mannen, maar wat ze werkelijk nog erger vindt, zijn vrouwen. Bongi haat het type vrouw dat afstand doet van haar vermogen tot dominantie. Ze veracht de verontschuldigende, lieve, passieve en goedkeuring zoekende meisjes van haar tijd. 

Aan de hand van deze voorstelling willen we een aantal vragen op tafel leggen. Kan mannenhaat (iets wat moderne feministen publiekelijk verwerpen) nuttig zijn, zelfs op theoretisch niveau? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de seksuele debatten onder de radicale feministen uit de jaren 60 en nu? Bij het bespreken van seksualiteit is er een dunne lijn tussen theoretiseren en normen stellen – hoe kunnen we ervoor zorgen dat het niet naar één kant helt? Onze klemtoon als vrouwelijk regisseursduo ligt op de destructie van de vrouwelijke genderrol, wat gepaard gaat met zelfhaat, gehoorzaamheid en passiviteit. Maar levert dat vrouwen iets op?

Solanas’ erfgename zelf gaf als enige en eerste in Europa de toestemming om dit stuk te mogen ensceneren.

Een organisatie van Schouwburg Kortrijk i.s.m. Theater Antigone.

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Credits

Tekst: Valerie Solanas. Regie & tekstbewerking: Lieselot Siddiki & Nona Demey Gallagher. Spel: Lucie Plasschaert, Bavo Buys, Sophia Bauer & Lucas van der Vegt. Muziek: Nid & Sancy. Live: Lieselot Siddiki & Nona Demey Gallagher. Kostuum: Lieselot Siddiki. Techniek & Lichtontwerp: Margy Regniers. Scenografie: Eva Demulder. Partners: Campo, de Grote Post, De Studio & C-Mine. Dramaturgisch advies: Rodrgio Baptista.

Ontdek ons aanbod