(c) Karolina Maruszak

De zaak Shell

De Nwe Tijd
Klimaatzaak in de spotlights
za 27 apr ’24 20:15
27 apr ’24
20:15
  • 27 apr ’24
    20:15
    CC Guldenberg Wevelgem, Wevelgem
    Acaciastraat 1, 8560 Wevelgem

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en  beleidsnota’s van overheden door en schreven stelselmatig de opmerkingen van hun ooms en buurmannen neer zodra er tijdens het kerstdiner over de klimaatcrisis werd gesproken. Voor elke stem in het klimaatdebat schreven zij nu een pleidooi. In ‘De zaak Shell’ komen al die stemmen samen. Ben jij vanavond een toehoorder, een medestander, of een scheidsrechter? Of misschien wel alle drie?

De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen zijn overal ter wereld aan de orde van de dag. Welke beelden, argumenten en retoriek zorgen ervoor dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem? 

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms en buurmannen zodra er tijdens het kerstdiner over de klimaatcrisis gesproken werd. 

Voor elke stem in het klimaatdebat schreven zij een pleidooi. In ‘De zaak Shell’ komen al die stemmen samen. Aanleiding is een echte rechtszaak die nu loopt en aangespannen is door een groep ngo’s tegen de oliegigant. Inzet van de zaak: Shell dwingen zijn bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Het verweer van Shell? Niet wij moeten veranderen, maar de consument.

In 2017 maakten Anoek en Rebekka hun eerste gezamenlijke productie ‘Tenzij je een beter plan hebt’ over de toenemende roep om de relatie tussen mens, dier, natuur en ding te hervormen. Nadien startten ze enkele pre-enactments voor ‘De zaak Shell’. De uiteindelijke voorstelling ging in oktober 2020 in première en toert nog steeds door Nederland en België. In 2021 werd ‘De zaak Shell’ verfilmd door Dana Nechustan en Norbert ter Hall. 

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater Festival won ‘De zaak Shell’ de Regieprijs 2021 en won Jaap Spijkers de Arlecchino 2021 voor Beste mannelijke acteur. De jury schreef over de regie: “‘De zaak Shell’ is zowel haarscherp als verwarrend. De gedegen research is vertaald naar een sterke tekst en een gedurfde enscenering. Het podium is hier een platform aan uiteenlopende perspectieven. Met verve creëren de spelers hun personage via toewijding, concentratie en trefzeker acteren...’

De pers over 'De zaak Shell':

  • "Een groot, beladen onderwerp toegankelijk gemaakt: De zaak Shell doet het." (De Volkskrant, Herien Wensink 28/10/2020)

Een organisatie van CC Wevelgem i.s.m. Schouwburg Kortrijk

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

(c) Karolina Maruszak

Credits

Concept, tekst: Rebekka de Wit , Anoek Nuyens. Acteurs: Suzanne Grotenhuis, Musia Mwankumi, Anoek Nuyens & Michaël Pas. Eindregie: Erik Whien. Dramaturgie & tekstbijdrage: Freek Vielen. Vormgeving: Marloes & Wikke. Geluidsontwerp: Christiaan Verbeek. Kostuum: Fransje Christiaans. Affichebeeld: Paul Sahre (bewerking: Boris Snauwaert). Productie: Frascati Producties & De Nwe Tijd. Met steun van De Vlaamse Gemeenschap.

Ontdek ons aanbod