(c) Vlaams Radiokoor

Ein Menschliches Requiem met Wim als Johannes

Vlaams Radio Koor
Intieme ontmoeting met Brahms
wo 21 feb ’24 20:00
21 feb ’24
20:00

€ 25 / 7 (-26) / Gratis voor CUBO-leden

Wim Opbrouck kruipt in de huid van Brahms en blikt tussen de delen van het pakkende ‘Requiem’ terug op diens kindertijd, de verloren vrienden, het voorbije leven.

CUBO-leden kunnen hun (gratis) ticket enkel telefonisch (056 23 98 55) reserveren!

Johannes Brahms is een icoon. Zeg Johannes, en je weet dat het om Brahms gaat. De opvolger van Beethoven, de sobere man die ernst hoog in het vaandel droeg, voorvechter van de klassieke tradities, innige vriend van de Schumanns. Maar hoe goed kennen we Brahms echt? Hoe dichtbij laat hij ons in zijn muziek komen? Wim Opbrouck kruipt in de huid van Brahms en blikt tussen de delen van het pakkende ‘Requiem’ terug op diens kindertijd, de verloren vrienden, het voorbije leven.

Kom, kom wat dichter: daar zit Brahms, in zijn werkkamer. Kijk over zijn schouder: waar werkt hij zo intens aan? Waarom die droeve blik in zijn jonge ogen? Vaarwel moeder, vaarwel goede vriend en mentor Robert Schumann... 

De dood van zijn naasten tekende Brahms, maar zorgde ook voor een van zijn mooiste werken. Vol verdriet om zijn verlies wilde Brahms muziek schrijven die houvast zou bieden: hoop voor de nabestaanden, troost voor de levenden. Geen sombere treurmars voor de doden. 

Aanvankelijk titelde hij zijn compositie dan ook ‘Ein Menschliches Requiem’. De monumentale compositie voor orkest en koor die ‘Ein Deutsches Requiem’ uiteindelijk werd, staat ver van dat intieme begin. Maar Brahms vergat zijn opzet niet: hij maakte zelf een versie voor vierhandige piano, soli en koor: transparant, intiem, kleurrijk en vooral heel persoonlijk.

Tussen de delen van deze intieme versie weerklinken de soundscapes van Stef Van Alsenoy, gebaseerd op de ‘Kinderszenen’ van Robert Schumann. Als publiek zit je als het ware naast de grote componist aan tafel – zo dicht bij Johannes kwam je nog nooit… 

Een organisatie van Schouwburg Kortrijk i.s.m. Wilde Westen vzw i.h.k.v. Festival Kortrijk.

CUBO-leden kunnen hun (gratis) ticket enkel telefonisch (056 23 98 55) reserveren!

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Programma

Johannes Brahms Ein deutsches Requiem op.45 (Londoner Version)

Soundscape naar Kinderszenen, op. 15 van Robert Schumann (Jan Michiels, piano & Stef Van Alsenoy, soundscape)

Credits

Piano: Jan Michiels & Inge Spinette. Sopraan: Lore Binon. Bariton: André Morsch. Soundscape: Stef Van Alsenoy. Acteur: Wim Opbrouck. Tekst: Het Banket. Dirigent: Bart Van Reyn.