(c) SPECTRA

Goulash

Spectra Ensemble
Koken met Ligeti
zo 25 feb ’24 11:00
25 feb ’24
11:00

€ 15 / 7 (-26) / Gratis voor CUBO-leden

Spectra Ensemble onthult in dit vertelconcert enkele beproefde recepten van de Hongaarse grootmeester Ligeti. Net als in een goede goulash leunt deze avond op een handvol van de beste ingrediënten, een liefdevolle bereiding en een persoonlijke toets.

 

CUBO-leden kunnen hun (gratis) ticket enkel telefonisch (056 23 98 55) reserveren!

In dit vertelconcert serveert SPECTRA een smakelijke kennismaking met de muziek van Ligeti.

SPECTRA onthult enkele beproefde recepten van de Hongaarse grootmeester. Centraal op de tafel staat het ‘Pianoconcerto’, een topstuk, zijn artistieke credo waaraan de componist 21 keer opnieuw begon. Net als in een goede goulash leunt deze avond op een handvol van de beste ingrediënten, een liefdevolle bereiding en een persoonlijke toets.

Een verhaal over een angstaanjagende oude vrouw in een afgelegen huis, tot de nok gevuld met tikkende klokken. Een terugkerende nachtmerrie over reusachtige spinnenwebben die scheuren en zichzelf herstellen. Honderd metronomen, onverstoorbaar ratelend als een hagelbui. Allen zijn ze deel van György Ligeti’s felgesmaakte kookkunst. 

Zijn basisrecept doorspekt hij met ingrediënten uit de Hongaarse keuken: struikelende aksak-maatsoorten en volkse melodieën. Illustere meesterkoks uit het verleden — zoals Chopin, Schumann, Debussy en Bartók — liggen aan de bron van zijn smaakpalet. Net als zijn tijdgenoot Steve Reich is ook hij geïntrigeerd door Afrikaanse specerijen. 

Samen roert hij het geheel tot een uiterst pittige en persoonlijke gekruide goulash. SPECTRA speelt, vertelt, en onthult zo de keukengeheimen. Recept overlopen. Ingrediënten bereiden. Subtiel kruiden. Voorproeven. Serveren!

Een organisatie van Schouwburg Kortrijk i.s.m. Wilde Westen vzw & Legato vzw i.h.k.v. Festival Kortrijk

CUBO-leden kunnen hun (gratis) ticket enkel telefonisch (056 23 98 55) reserveren!

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Programma

Apéritif: György Ligeti, Poème Symphonique (1962) voor 100 metronomen

Amuse-gueules: Frédéric Chopin, Claude Debussy, Steve Reich, Béla Bartók…

Pièce de résistance: György Ligeti, Klavierkonzert (1988)

Credits

Piano: Joonas Ahonen. Chef de cuisine & artistieke leiding: Filip Rathé.