Bad Translation-Möbius

NEXTparcours Valenciennes
16 nov ’19
14:15

Cris Blanco met 'Bad Translation' (16:00)

‘Bad Translation’ is een gevecht waarbij het analoge wint van het digitale. De Spaanse theatermaker Cris Blanco ontrafelt de digitale technologie totdat het volledig instort. Hij ziet de digitale wereld als een grote metafoor voor de samenleving.

In onze hedendaagse samenleving wordt ons ‘analoge’ leven omgezet in een ‘digitale’ taal die via het wereldwijde web en een computer gedeeld wordt met de wereld. In ‘Bad Translation’ gebeurt het omgekeerde en wordt het digitale vertaalt naar het analoge. Daarbij wordt de Mac-computer, het icoon van de digitale wereld, handmatig opnieuw gemaakt op het podium. Alle functies en digitale mechanismen, eigen aan het hele digitale Mac-universum wordt live ‘gecreëerd’ aan de hand van karton, plastic, textiel en andere huishoudattributen. Zo worden de 5 artiesten bedieners van het computersysteem en wordt het podium omgetoverd tot een analoge computer: het Mac-bureaublad is een gedecoreerd theatergordijn, de mappen zijn gemaakt van karton en de theaterverlichting is de helderheid van het scherm. Je krijgt alle dimensies tegelijk te zien met the making af, live op podium.
Blanco wil ons ook wijzen op de betreurenswaardige vertalingen die gemaakt worden in het leven van een computergebruiker. Alsook wat er gebeurt als je een digitaal leven faket dat interessanter is dan je analoge leven. En legt daarbij onze relatie met digitale en virtuele realititeit en de tijd die we spenderen op onze computer, telefoon of Ipad in vergelijking met de echte wereld. Verwacht een grappige en verfrissende performance.

De Spaanse theatermaakster Cris Blanco maakt sinds 2003, haar eigen producties en is actief als performer, in dans, theater en film. Het transformeren van codes en objecten, het mixen van genres, live muziek, science fiction en aandacht vestigen op de mechanismen van het theater zijn sleutelelementen van haar werk.

Cie XY & Rachid Ouramdane met 'Möbius' (18:00)

Wat gebeurt er wanneer een wervelend collectief van acrobaten een onverschrokken choreograaf en reiziger ontmoet?

Compagnie XY werd in 2005 opgericht door het acrobatische duo Abdel Senhadji en Mahmoud Louertani. Hun eerste voorstelling ‘Laissez Porter’ was meteen een internationaal schot in de roos. Cie XY staat voor spectaculaire virtuoze acrobatie, waarin veel aandacht wordt besteed aan de dramaturgie van de voorstellingen, en combineert poëzie en luchtigheid.

De Franse topchoreograaf Rachid Ouramdane, is een atypische figuur in de hedendaagse dans, die reeds te zien was op NEXT met het adembenemende ‘Tenir le Temps’. Ouramdane exploreert gretig nieuwe territoria, zowel geografisch en artistiek, om nieuwe methodes, visies en technologieën te integreren in zijn werk...

Met ‘Möbius’ bundelen deze twee hun energie. Möbius is geïnspireerd door de zwermen vogels, scholen vissen en andere fantastische manieren waarop de natuur zich ontvouwt, om 'landschappen te creëren die zijn gebeeldhouwd door lichamen, licht, geluid'. Gedragen door een muzikale creatie uit de diepten, presenteert de show zich als een uitdaging voor de zwaartekracht, het vieren van de illusie van gewichtloosheid, of de duizelingwekkende snelheid van een beweging in de lucht.
 

Gratis bus vertrekt om 14:15 aan Broelkaai 6, Kortrijk (inclusief broodjes op de bus)

Onderdeel van:
NEXTfestival

Credits

Bad Translation

Concept & creatie: Cris Blanco. Gemaakt & gespeeld met: Amaranta Velarde, Javier Cruz, Cris Celada, Cris Blanco & Óscar Bueno Rodríguez. Dramaturgie: Ayara Hernández. Decorontwerp: Javier Cruz & the Translator team. Choreografie: Amaranta Velarde & Ayara Hernández. Live muziek: Óscar Bueno & Cris Blanco. Lichtontwerp: Sergio Roca Saiz. Technician: Roberto Baldinelli. Coproductie: Mercat de les Flors/El Graner, La Casa Encendida, Las Naves & Fuga.es and CAET- Centre d’arts escèniques de Terrassa.

Möbius

Collectieve creatie: Abdeliazide Senhadji, Airelle Caen, Alejo Bianchi, Arnau Povedano, Andres Somoza, Antoine Thirion, Belar San Vincente, Florian Sontowski, Gwendal Beylier, Hamza Benlabied, Löric Fouchereau, Maélie Palomo, Mikis Matsakis, Mohamend Bouseta, Oded Avinathan, Paula Wittib, Peter Freeman, Tuk Frederiksen & Yamil Falvella. Regie: Rachid Ouramdane. Muziek: Jonathan Fitoussi & Clemens Hourrière. Licht: Vincent Millet. Kostuums: Nadia Léon. Acrobatie: Nordine Allal. Productie: Cie XY. Coproductie:  Cirque théâtre d’Elbeuf, PNAC Normandie, La Brèche, PNAC Normandie Cherbourg, Le Phénix, Pôle Européen de creation Valenciennes, Maison de la Danse Lyon, MC2 Grenoble, EPPGHV Parc de La Villette Paris, Maison de la Culture de Bourges, TEAT Champ Fleuri La Réunion, Agora PNAC Boulazac Aquitaine, Les Gémeaux, Scène nationale de Sceaux, Bonlieu, Scène nationale d’Annecy, Le Carré Magique, PNAC en Bretagne, Espace des arts, Scène nationale de Chalon-sur-Saône & Le Bateau Feu Scène nationale de Dunkerque. Residentie:  Le Sirque, PNAC Nexon Limousin, Furies PNAC en préfiguration Châlons-en-Champagne, Cirque Jules Verne Pôle national cirque et arts de la rue Amiens, CCN Grenoble, MC2 Grenoble, Maison de la danse Lyon, La Brèche PNAC Normandie Cherbourg, CIRCa PNAC Auch, Tandem Scène nationale Douai, Cirque théâtre d’Elbeuf PNAC Normandie & Le Phénix Pôle Européen de création Valenciennes.

Cookies en Privacy
Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Schouwburg Kortrijk respecteert je privacy. Raadpleeg ons privacystatement en onze verkoopsvoorwaarden voor alle info.
Onze privacyverklaring