di 17 dec ’19 20:15
Choreografie als een vorm van sciencefiction

Ends of Worlds

Michiel Vandevelde
17 dec ’19
20:15

 Kun je iets over de toekomst zeggen, kijkend door de lens van wat voorbij is?

Choreograaf Michiel Vandevelde onderzoekt dat verleden aan de hand van de westerse moderne, hedendaagse dans, via sleutelfiguren als Isadora Duncan en Anna Halprin. Hij leest hun choreografieën als codes en tekens uit het verleden om iets over de toekomst te zeggen.
Wat als hun dans het enige is wat de huidige mensheid overleeft? Welke ideologische restanten worden gereflecteerd doorheen hun choreografieën? En hoe zouden (verre) toekomstige wezens dit lezen?


‘Ends of Worlds’. Het is jaar 0.2300. De lichamen van de dansers zijn gereproduceerde homo sapiens. Het theatergebouw een historische reconstructie. De dans een evocatie van een voorbije ruimtetijd-constructie. In vijf delen over het verleden, vanuit de toekomst, komt het heden onvermijdelijk aan bod. Tijdens deze reis doorheen de tijd en de dansgeschiedenis, krijgt dans niet alleen verkeerde representaties en weergaves, ook voorbije rampen worden in herinnering gebracht.


Michiel Vandevelde studeerde aan P.A.R.TS. en is actief als choreograaf, curator, schrijver en redacteur. Vorig seizoen kan je zijn indrukwekkende ‘Andrade’ zien, met op scène 1 van de danseressen uit ‘Ends of Worlds’.

De pers over 'Ends of Worlds':

* "Als choreograaf slaagt hij erin om de artistieke eigenheid en geschiedenis van zijn dansers in het geheel te integreren, maar evenzeer om hun stilistische en atletische veelzijdigheid uitstekend in de verf te zetten. Bovendien is de temporele constructie waarop Ends of Worlds gestoeld is, net zoals in Paradise Now (1968-2018), een vorige productie van hem, erg vernuftig." (Elke Huybrechts, e-tcetera)

Wil je meer te weten komen over de dansgeschiedenis?
Volg dan de lezing van Tom De Moor op dinsdag 10 december.

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming? Reserveer je ticket telefonisch via 056/ 23 98 55 of kom langs in UiT in Kortrijk. Breng zeker je UiTpas mee. 

Inleiding om 19:30 in Arenatheater

Onderdeel van:
Selecteer vier

Credits

Choreografie: Michiel Vandevelde. Dans: Jara Vlaeminckx, Bryana Fritz, Amanda Barrio Charmelo & Mario Barrantes Espinoza. Kostuums: Lila John. Dramaturgie: Esther Severi. Techniek: Tom Bruwier. Productie: Disagree. vzw. Co-productie:  Kaaitheater, PACT Zollverein, Buda, Pianofabriek Internationale spreiding: Something great Financieel management: Klein Verzet vzw Residenties: Stuk, Kaaitheater, PACT Zollverein, Buda & Pianofabriek. Met de steun van: De Vlaamse Overheid.

Cookies en Privacy
Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Schouwburg Kortrijk respecteert je privacy. Raadpleeg ons privacystatement en onze verkoopsvoorwaarden voor alle info.
Onze privacyverklaring