di 21 jan ’20 20:15
Ontroerende ontmoetingen in de keuken

Witlof from Syria

Sien Vanmaele
21 jan ’20
20:15
  • di 21 jan ’20
    20:15
    Schouwburgzaal

Een zintuiglijke reis met granaatappels, za'atar, savooikool en kanaries.

Theatermaker Sien Vanmaele gebruikt haar passie voor koken en theater als middel om ontmoetingen tot stand te brengen en zichzelf en de wereld kritisch te bevragen. Zo ook in haar food performance ‘Witlof from Syria’.

De vraag: ‘Wil je met me koken?’ leidde tot verschillende ontmoetingen met mensen van Syrische afkomst, thuis in hun keuken. Een vrouw staat in haar keuken. Ze bereidt het eten voor. In haar hoofd passeren flarden van voorbije ontmoetingen en ervaringen die ze tracht te duiden. Haar gedachten zijn poëtisch, schurend en buitengewoon eerlijk. Hoe is het om via een gedeelde passie – het koken – tot verbinding te komen met een ander? Kan je daarbij los komen van je vooroordelen? 'Witlof from Syria' is de ontroerende weerslag van die ontmoetingen in de keuken.
 

Sien Vanmaele (1990) behaalde eerst een bachelor Taal- en Letterkunde aan de VUB, vooraleer ze in 2016 aan de Toneelacademie Maastricht als acteur afstudeerde. Ze zette haar eerste stappen in het theater met groepsvoorstellingen bij fABULEUS en diverse projecten bij Villanella en liep verschillende stages bij het KIP, The National Theatre of Scotland en KVS.
Deze ervaringen kwamen Vanmaele goed van pas in de ontwikkeling van haar solowerk dat de kleine tragedies van het dagelijkse leven blootlegt. Op een ontwapenende en kwetsbare wijze tracht zij met haar spel steeds de vinger op de zere plek te leggen. Hiermee troost ze niet enkel zichzelf maar ook iedereen die wil luisteren, zij het in de vorm van een balletje gehakt , een schepje rijstepap, of ander heerlijks.

 

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming? Reserveer je ticket telefonisch via 056/ 23 98 55 of kom langs in UiT in Kortrijk. Breng zeker je UiTpas mee. 

Deze voorstelling is scène op scène.

 

Vanmaele maakt het niet mooier dan het is. Ze heeft met ‘Witlof from Syria’ een openhartige zoektocht naar een andere cultuur gemaakt. Eerlijk, zonder zichzelf of de ander te sparen. En aan de hand van een heerlijk gerecht, zo mogen we na afloop constateren.

De Theaterkrant

Credits

Concept, tekst & spel: Sien Vanmaele. Coaching: Peter De Bie. Schrijfbegeleiding: Joachim Robbrecht. Eindregie: Louis van der Waal. Productie: Ward De Blick. Dramaturgie advies: Merel Heering. Scenografie: Studio Kuurjeus. Lichtontwerpen: Mieke Den Braber. Vormgeving recepten: Vanessa Verstappen. I.s.m.: VIA ZUID, Talentontwikkeling in de podiumkunsten Limburg, Zomer van Antwerpen, de Brakke Grond, deBuren, Jonge Harten & Laika. Met dank aan: Margot de Sera & Aukje Schaafsma.

Cookies en Privacy
Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Schouwburg Kortrijk respecteert je privacy. Raadpleeg ons privacystatement en onze verkoopsvoorwaarden voor alle info.
Onze privacyverklaring