ma 24 feb ’20 16:00
Over dieren die op mensen lijken en vice versa

Dier (8+)

Tom Struyf
24 feb ’20
16:00
  • ma 24 feb ’20
    16:00
    Schouwburgzaal

‘Dier’ gaat over geniale mieren, geestige flamingo’s, intelligente varkens en… over ons, de mens. Hoe gaan wij met dieren om en zij met ons?

Een olifantenmoeder rouwt urenlang bij het lichaam van haar overleden kalf.
Een mier verzorgt in het heetst van de strijd een zwaargewonde soortgenoot.
Een aap in de dierentuin gaat in hongerstaking omdat zijn buurman lekkerder eten krijgt dan hij zelf. Een kat en een mus zijn onafscheidelijke vrienden.

‘Dier’ is een theatervoorstelling over dieren die op mensen lijken, en mensen die op dieren lijken. Dier gaat over het genie van een mierenkolonie, de humor van een flamingo, de intelligentie van een varken en de aanwezigheid van onszelf: de mens. Over hoe we met dieren omgaan en zij met ons, en hoe verschillend we naar dieren kijken en hen beleven: van trouwe levensgezel tot bien cuit op ons bord.
‘Dier’ is diepgravend, maar ook lichtvoetig en geestig en balanceert op de grens tussen performance, concert en documentaire. De voorstelling is geïnspireerd op YouTube-filmpjes van dieren die op mensen lijken, van mensen die op dieren lijken en op fragmenten uit interviews met biologen en gedragswetenschappers die op dieren lijken.


‘Dier’ gaat over de schoonheid van de vergissing, over de oerkracht van het zoeken naar nieuwe mogelijkheden, over de verhouding tussen mens en dier en de verbondenheid met onze eigen natuur. Live spelen twee acteurs, twee dieren en een muzikant met wat er in de filmpjes te zien is: ze interpreteren en proberen uit, spelen met elkaar situaties na en verwonderen zich over de uitkomst.


Tom Struyf is acteur, auteur en theatermaker. In zijn voorstellingen maakt hij het publiek deel van een persoonlijke, integere zoektocht naar fenomenen die kenmerkend zijn voor deze tijd. Een rode draad in zijn werk is de vermenging van feiten en fictieve elementen. Tom stelt de werkelijkheid in vraag vanuit de observatie van een wereld waarin fake news en smart advertising welig tieren. In de kern zijn de voorstellingen van Tom vertellingen met een eigentijds, multidisciplinair karakter. Ze bevinden zich op het snijpunt van theater, documentaire, film en lecture performance, en flirten met genres als de detective, de coming of age en de roadmovie.


Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming? Reserveer je ticket telefonisch via 056/ 23 98 55 of kom langs in UiT in Kortrijk. Breng zeker je UiTpas mee. 

Onderdeel van:
Spinragfestival

Credits

Concept: Tom Struyf. Van & met: Judith De Joode, William Bakker & Tom Struyf. Muziek: William Bakker. Eindregie: Suze Milius. Co-creatie: Willem De Maeseneer. Camera, montage & techniek: Geert De Vleesschauwer. Kostuums: Johanna Trudzinski. Decor: Jolan Moonen. Productie: Watmarswas. Co-productie: VProductiehuis TR, Villanella, Stichting Colletiv, Tweetakt festival & C-takt. In samenwerking met: Vlaams cultuurhuis De Brakke Grond. Met de steun van: De Vlaamse Overheid.

Cookies en Privacy
Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Schouwburg Kortrijk respecteert je privacy. Raadpleeg ons privacystatement en onze verkoopsvoorwaarden voor alle info.
Onze privacyverklaring