Move (on) © Kurt Van der Elst
wo 11 mrt ’20 20:15
Een uiteenlopende groep ontmoet elkaar op scène

Move (on)

Tg STAN & Kloppend Hert
11 mrt ’20
20:15
  • wo 11 mrt ’20
    20:15
    Schouwburgzaal

‘Move (on)’ is een ontmoeting van een diverse groep spelers en performers. Een internationaal gezelschap deelt de scène in deze samenwerking tussen de theatercompagnies tg STAN en Kloppend Hert en het nomadische kunstencentrum Moussem. Wat ze gemeen hebben? Een passionele liefde voor Arabische literatuur, hedendaags én klassiek.

De voorstelling 'Move (on)' is ontstaan uit de wens van tg Stan om de grootste bekommernissen van het gezelschap te delen met acteurs en dansers met verschillende achtergronden en diverse artistieke praktijken.

De jonge actrice Btissame Bourrich, laatstejaarsstudente aan het Conservatorium van Antwerpen, de actrice van Russische origine Evgenia Brendes, de Franse toneelspeelster Olga Mouak, de Palestijnse acteur en schrijver Atta Nasser, Haider Al Timimi, artistiek leider van het gezelschap Kloppend Hert, de danser en choreograaf van Marokkaanse afkomst Youness Khoukhou, de Braziliaanse danser en acteur Gustavo Vieira en twee van de stichtende leden van tg Stan, Jolente De Keersmaeker en Frank Vercruyssen, hebben elkaar teksten voorgelegd die ze belangrijk vinden. Rond de werktafel, waarop zich wekenlang gedichten, romans en theaterstukken hebben opgestapeld, hebben ze een gemeenschappelijk verhaal opgebouwd met behulp van woorden, maar ook van hun lichaam.

De basisstructuur van het stuk bestaat uit dialogen, vooral ontleend aan het werk van de Engelse toneelauteur Dennis Kelly, als een dof gegrom dat het gevoel van onbehagen in de huidige maatschappij uitdrukt, met haperende communicatie, eenzame dromen en plotse uitbarstingen van geweld tegenover de ander die men niet kent. Deze levendige en vaak chaotische dialogen, zowel tragisch als banaal, drukken de existentiële en morele onzekerheid van onze medeburgers uit.

Boven deze door angst getekende dialogen zullen zich stemmen verheffen, bezield door de wens zich te verzetten. Het gaat onder meer om brieven van twee jonge inwoners van Caïro uit de roman I ran to the Nile van de Egyptische schrijver Alaa El Aswani. Ze spreken over alledaagse corruptie, over het economische, sociale en religieuze keurslijf waarin de personages gevangen zitten en de vurige wens zich eruit te bevrijden vooraleer ze moeten zwichten voor de nederlaag of de ballingschap. Naast hun stemmen zullen er andere weerklinken, afkomstig uit de gedichten van de Palestijn Mahmoud Darwish of de teksten van de Syrische toneelschrijver Saadallah Wannous, opwellingen van wilde hoop de wereld radicaal te veranderen en tegelijkertijd uitingen van de gezamenlijke onmacht om dat doel te bereiken.

Opdat de spelers zich zo vrij mogelijk kunnen uitdrukken, bevat Move (on) choreografieën waarin de lichamen zich verbinden met de teksten. Ze speuren naar de overeenstemming tussen de innerlijke leefwerelden en hun uiterlijke uitdrukking, het wrijvingspunt tussen het individu en de groep.

Deze productie wordt gerealiseerd door STAN en Kloppend Hert in samenwerking met het Nomadisch Kunstencentrum Moussem, Vooruit en Toneelhuis. Met medewerking van de journaliste, schrijfster en documentairemaakster Laurence D’Hondt.

Nederlands, Engels, Frans, Noord-Afrikaans Arabisch, Midden-Oosters Arabisch, Braziliaans en Russisch gesproken. Met boventitels in het Nederlands, Engels en/of Frans. 

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming? Reserveer je ticket telefonisch via 056/ 23 98 55 of kom langs in UiT in Kortrijk. Breng zeker je UiTpas mee. 

Inleiding om 19:30 in Arenatheater

Onderdeel van:
Selecteer vier

Credits

Van & met: Btissame Bourrich, Evgenia Brendes, Jolente De Keersmaeker, Olga Mouak, Atta Nasser, Haider Al Timimi, Issam Dakka, Youness Khoukhou, Frank Vercruyssen & Gustavo Vieira. Kostuums: Sietske Van Aerde. Lichtontwerp: Stef Stessel. Productie: tg STAN.  Coproductie: Kloppend Hert, Moussem, Toneelhuis & Vooruit. Met medewerking van: Laurence D'Hondt.

 

Cookies en Privacy
Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Schouwburg Kortrijk respecteert je privacy. Raadpleeg ons privacystatement en onze verkoopsvoorwaarden voor alle info.
Onze privacyverklaring