vr 20 mrt ’20 20:15
Mozart-opera in een hedendaags en begrijpbaar jasje

Così

DESCHONECOMPAGNIE & Muziektheater Transparant
20 mrt ’20
20:15
  • vr 20 mrt ’20
    20:15
    Schouwburgzaal

Twee klassieke zangers, een pianist en een violiste delen de scène. Met de Mozart-opera ‘Così fan tutte’ als ‘lijfmotief’ filosoferen ze over fysieke trouw – en of dat wel bestaat.

Op de scène verschijnen twee acteurs, twee klassieke zangers, een pianist en een violiste. Met muziek en tekst uit Mozart en Da Ponte’s opera ‘Così fan tutte’, filosoferen en discussiëren de spelers samen over het bestaan van fysieke trouw. Don Alfonso, een filosoof en tevens de pianist, beweert tegen twee jongemannen dat hun geliefden hen niet trouw kunnen blijven. De mannen eisen tegenbewijs en zetten samen met hem een experiment op. Despina, de kamermeid en violiste, laat op haar beurt de vrouwen kennismaken met de vrije liefde. Geeft het resultaat Don Alfonso gelijk? En sterker nog: valt de liefde wel in een structuur te gieten?
 

Tom Goossens, regisseur van DESCHONECOMPANIE, legt zich al enkele jaren toe op operaregie. In zijn bachelorproef Ahimè (geselecteerd bij Jong Werk op Theater Aan Zee 2016) startte hij de ontwikkeling van een theatertaal tussen toneel en opera. Voor ‘Così’ gaat hij aan het werk met pianist Wouter Deltour. De muzikaliteit van de scènes, zelfs de louter gesproken scènes, hangt zodanig samen met de inhoud dat de constante betrokkenheid van een professionele muzikant tijdens het maakproces essentieel is.


DESCHONECOMPANIE wil door een vertalende theatertaal, het openbreken van het genre, ludieke verkleedpartijen, verstilde aria’s en indrukwekkende ensembles, opera toegankelijk maken voor een breed publiek.

De pers over 'Così':

* 'Goossens combineert aanstekelijk spel (waarin rechtstreeks naar het publiek gespeeld wordt) met weelderige virtuoze zang en zet beide zeer slim in: het spel houdt vaart in het verhaal, de zang zorgt voor de emotionele kleur. En de piano van Deltour is een trouwe gids.' (Els Van Steenberghe - Knack Focus)

* '
Tom Goossens gaat ver met Mozart' (François van den Anker - Operamagazine Nederland)

* Interview met Clara CleymansEen organisatie van Schouwburg Kortrijik m.m.v. Actueel denken en leven.

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming? Reserveer je ticket telefonisch via 056/ 23 98 55 of kom langs in UiT in Kortrijk. Breng zeker je UiTpas mee. 

Inleiding om 19:30 in Arenatheater

Onderdeel van:
Must see

Goossens combineert aanstekelijk spel (waarin rechtstreeks naar het publiek gespeeld wordt) met weelderige virtuoze zang en zet beide zeer slim in: het spel houdt vaart in het verhaal, de zang zorgt voor de emotionele kleur. En de piano van Deltour is een trouwe gids.

Els Van Steenberghe

Credits

Regie & concept: Tom Goossens. Muzikale leiding: Wouter Deltour. Spel: Carine van Bruggen, Arne Luiting, Esther Kouwenhoven, Lucas Cortoos, Clara Cleymans & Wouter Deltour. Techniek: Johannes Ringoot. Muziekdramaturgie: Lalina Goddard. Dramaturgisch advies: Raphaël Vandeweyer. Kostuums: Marij de Brabandere. Kostuumassistentie: Marie Mignolet. Masker: Lotte Stek. Productieleiding: Ruth Sarens & Hugo Gérard. Met dank aan: Raphaël Vandeweyer, LOD muziektheater, KASK Drama, Kopspel vzw, Guy Coolen, Jan Dewispelaere, Wouter Van Looy, Goedele Deveuster en iedereen bij Muziektheater Transparant, Jan Caals, Ann Caremans, Rudi Goossens, Jan Deltour, Katelijne Van Praet, Huub Colla. Così is een productie van DESCHONECOMPANIE & Muziektheater Transparant/Translab. In coproductie met Operadagen Rotterdam & Kask drama Gent. Met de steun van: de Vlaamse Overheid.


Tom Goossens is in residentie bij TRANSLAB, de werkplaats voor jonge artiesten van Muziektheater Transparant.

Cookies en Privacy
Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Schouwburg Kortrijk respecteert je privacy. Raadpleeg ons privacystatement en onze verkoopsvoorwaarden voor alle info.
Onze privacyverklaring