do 8 okt ’20 20:15
Vier performers op zoek naar ongehoorde verhoudingen

Moving Ballads

Femke Gyselinck
8 okt ’20
20:15
  • do 8 okt ’20
    20:15
    Schouwburgzaal
    geannuleerd

Drie dansers bespelen samen met pianist-componist Hendrik Lasure een batterij synthesizers.

Wegens de Coranamaatregelen wordt deze voorstelling helaas definitief geannuleerd. Tickethouders krijgen hun geld terug.
Hier vind je meer info.

Na ‘Flamer’ – het duet met broer Lander – maakt danseres en choreografe Femke Gyselinck de muzikale dansvoorstelling ‘Moving Ballads’, op zoek naar ongehoorde verhoudingen tussen popmuziek en hedendaagse dans, lyrics en lyriek, uitbeelding en verbeelding, choreografie en improvisatie. 'Moving Ballads' neemt het woord ballad letterlijk: in etymologische zin een gedanst lied, bewogen lyriek. De lier wordt vervangen door een batterij synthesizers, bespeeld door de vier performers: drie dansers, één pianist-componist. Die laatste, Hendrik Lasure, componeerde een ballad die muzikaal en tekstueel het grillige en rijke oeuvre van Joni Mitchell omspeelt. Van dat ene nummer brengen de vier performers een reeks variaties, van strikt muzikaal, tot in stilte gedanst.
 

Het principe van variatie nodigt de toeschouwer uit om lijnen te trianguleren tussen muziek, woorden en de bewegingen, verschuivingen te detecteren in betekenis(geving), en zo de lijven te gaan ‘lezen’ als betekenisdragers. 'Moving Ballads' zoekt naar het niemandsland waar bewegingen net niet sprekend worden, waar een fysieke vorm van retoriek gestalte krijgt, om die vervolgens weer uit het verband te dansen. Kortom, het wordt een dansante voorstelling die de vraag stelt of er een choreografie gemaakt kan worden die leest als een tekst, een liedjestekst of een ballad en omgekeerd.

In de woorden van Joni Mitchell: ‘I’m fluid. You know. Everything I am I am not.’

Femke Gyselinck (ex-PARTS) is danseres en was artistiek assistent van Anne Teresa De Keersmaeker. Eerder maakte ze het ongelooflijke mooie 'Flamer', in duet met Lander Gyselinck, drummer en haar broer. Daarin besloten ze van beroep te wisselen. Aan de hand van een nummer van Jennifer Lopez – een gemeenschappelijke fascinatie – construeerden ze een dansvoorstelling met live muziek: hij danste (muzikaal), zij maakte muziek (dansant).

'Moving Ballads' van Femke Gyselinck in de pers:

* 'Dansvoorstelling 'Moving Ballads' ontplooit zich als een lotusbloem'
(★★★★ Els Van Steenberghe - Knack Focus)
 

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming? Reserveer je ticket telefonisch via 056/ 23 98 55 of kom langs in UiT in Kortrijk. Breng zeker je UiTpas mee. 

Inleiding om 19:30 in Arenatheater

Bekijk hieronder het interview met Femke Gyselinck en Hendrik Lasure.

Credits

Concept: Femke Gyselinck. Performers: Bryana Fritz, Femke Gyselinck, Hendrik Lasure & Sue Yeon Youn. Muziek: Hendrik Lasure. Dramaturgie:
Wannes Gyselinck. Kostuums: Heide Vanderieck. Licht & geluid: Brecht Beuselinck. Coproductie: STUK, KC NONA & Vooruit/LOD. Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap & Kask/HoGent.

Cookies en Privacy
Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Schouwburg Kortrijk respecteert je privacy. Raadpleeg ons privacystatement en onze verkoopsvoorwaarden voor alle info.
Onze privacyverklaring