Michiel Devijver
za 29 aug ’20 20:15
Over wat voorafgaat aan een familiedrama

Familie

NTGent / Milo Rau
29 aug ’20
20:15
  • 29 aug ’20
    20:15
    Schouwburgzaal
    uitverkocht

Straffe regisseur met een straf acteurskoppel (An Miller en Filip Peeters) in de rol van een koppel met hun eigen kinderen als hun theater-kinderen!

In 2007 hing een voltallig gezin zich in Calais op: de ouders en hun twee kinderen. Er is nooit een motief gevonden. De afscheidsbrief meldde enkel: 'We hebben het verknoeid.'

Dit familiedrama wordt opgevoerd door een echte familie: acteurs An Miller en Filip Peeters treden niet alleen samen op als koppel, voor het eerst in hun carrière staan ze op het podium samen met hun twee tienerdochters Leonce en Louisa - en hun honden. 

Welke redenen, welke trauma's liggen ten grondslag aan zo'n zelfmoord? Familie is een experiment, een etnologische studie van een hedendaags privéleven, een tentoonstellen van het alledaagse: op scène zien we het huis van de familie Demeester, of is het het huis van de familie Peeters/ Miller? Samen reconstrueren ze de mysterieuze case van de familie Demeester, daarbij houden ze hun eigen gezin tegen het licht en stellen ze de constructie van het gezin, als kern en oorsprong van onze wereld vandaag, in vraag. 

Fictie en realiteit worden vermengd. Op het podium zien we een gezinsavond zoals er vele zijn, behalve dat het dit keer de laatste is. We zien een gezin eten, douchen, Engels studeren, film kijken. We zien hen praten over alledaagse zaken, telefoneren, naar muziek luisteren, opruimen, herinneringen ophalen. En in dit tonen van het gewone, ontstaat de grote vraag: waarom zijn we hier? Waarom ben ik hier? Zou het niet beter zijn als we zouden verdwijnen? 

Nadat hij een nieuwe versie van the New Gospel/ het Nieuwe Evangelie heeft opgenomen samen met vluchtelingen in Zuid-Italië en terwijl hij met inheemse activisten in de brandende Amazone Antigone van Sophocles ensceneert, presenteren Milo Rau en NTGent met Familie een intieme kijk op de West-Europese middenklasse. 

De voorstelling is niet geschikt voor jongeren onder 16 jaar. Deze voorstelling bevat mogelijks aanstootgevende scènes. 

Heb je vragen over zelfdoding en wil je erover praten? Bel gratis de zelfmoordlijn 1813.


Milo Rau is sinds 2018 de artistiek directeur van NTGent. In zijn producties mixt hij realiteit en fictie, amateurs en professionele acteurs. Voor ‘Lam Gods’, de voorstelling waarmee hij zijn eerste seizoen bij NTGent opende, bracht hij vijftig Gentenaars samen op het podium voor een re-enactment van het befaamde paneel van de gebroeders van Eyck. Rau maakt meer dan 50 theaterstukken, films, boeken en events. Zijn producties waren te zien op alle belangrijke internationale festivals en in meer dan dertig landen. Hij viel verschillende keren in de prijzen. In 2018 ontving hij nog de European Theatre Prize.

De pers over 'Familie':

* Lees hier het interview van Carmen Hornbostel met regisseur Milo Rau.

* 'Een ogenschijnlijk normale avond eindigt in zelfmoord: 'Familie' is een adembenemend gezinsdrama'
(★★★★★ - Trouw (NL) 21.01.20)

''Familie' van NTGent: een drama dat gemaakt is om echte drama's te vermijden'
(★★★ Els Van Steenberghe Focus Knack - 08.01.20) 

* 'Gaat NTGent te ver in 'Familie'? Zelfdoding zonder bezinning' 
(★★★ Filip Tielens - De Standaard - 06.01.20)

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming? Reserveer je ticket telefonisch via 056/ 23 98 55 of kom langs in UiT in Kortrijk. Breng zeker je UiTpas mee. 

Waar 'Familie' ons even radicaal als impliciet toe uitnodigt, is bij volle bewustzijn van de absurditeit van dit leven, en zonder hoop, toch een daad van verzet te stellen.

Wouter Hillaert - Rekto Verso

Credits

Spel: Louisa Peeters, Leonce Peeters, An Miller & Filip Peeters. Regie: Milo Rau. Dramaturgie & research: Carmen Hornbostel. Coach: Peter Seynaeve. Set & kostuumontwerp: Anton Lukas. Kostuumontwerp: Louisa Peeters & Anton Lukas. Lichtontwerp: Dennis Diels. Muziekontwerp: Saskia Venegas Aernouts. Video ontwerp: Moritz von Dungern. Regieassistent: Liesbeth Standaert. Dramaturgie assistentie: Eline Banken. Productieleiding & tourmanager: Els Jacxsens. Technische productieleider & 1ste inspiciënt: Chris Vanneste. Videotechniek: Raf Willems. Podiumtechniek: Ramon Blancquaert. Realisatie kostuums: Mieke Vander Cruyssen & An De Mol. Realisatie décor: Thierry Dhondt, Flup Beys, Joris Soenen, Pierre Keulemans & Luc Goedertier. Boventiteling: Liesbeth Standaert & Eline Banken. Coproducent: Romaeuropa Festival, Künstlerhaus Mousonturm, Schauspiel Stuttgart, Théâtre de Liège & Scène Nationale d'Albi. Met dank aan: Café Costume, Stuntteam de Beukelaer, Marie Goudeseune, Cédric Cerbana & Luk Poppe. Deze productie werd gerealiseerd met de steun van The Belgian Tax Shelter.

Cookies en Privacy
Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Schouwburg Kortrijk respecteert je privacy. Raadpleeg ons privacystatement en onze verkoopsvoorwaarden voor alle info.
Onze privacyverklaring