QACE

Qace [kweis, queer space] is een jongerengroep die op zoek gaat naar een queer safe(r) space in de cultuursector. Tweewekelijks komen ze samen om te spreken, discussiëren en brainstormen over wat zij kunnen betekenen om genderinclusief aan de slag te gaan in (Schouwburg) Kortrijk en omstreken. 

Gestart uit een onderzoek vanuit de Schouwburg (olv Pauline Ollivier) werd een enquête verstuurd met als resultaat een groep jongeren die zich engageren rond de thema’s gender, diversiteit en inclusiviteit. Hun doel: anderen én zichzelf dingen bijleren over termen als LGBTQIA+ en queer, en het gesprek hierover aangaan. Voor hen en door hen. Naast samenkomen willen ze ook evenementen organiseren (zoals door hen beschreven: edutainment [education + entertainment]) waar queer artiesten een podium krijgen en off-stage/on-stage één worden. Ze willen queer personen zowel onstage als offstage zien, dat steeds in een veilige omgeving, en daarover in conversatie gaan.

Hieronder vind je alvast een aantal activiteiten die onze QACE-werkgroep organiseerde:

 

1. QACE op radio Sinksen (24.05.'20)

Op maandag 24 mei 2021 werd Haus of Consent, een dragcollectief, in onze balzaal uitgenodigd om samen met QACE (voorheen GRP-crew) een programma samen te stellen dat op Sinksen Radio op Radio Quindo werd gebracht.

2. QACE talks...

Eerste QACE talks (19.10.'21)

Op maandag 18 oktober 2021 organiseerde Qace een ‘QACE talks met Simomo the private dancer & Vile Motif’. Een avond waar een safe space, voor en door queer jongeren, (eindelijk) een plaats kreeg in de Kortrijkse Schouwburg.


 

Herbeleef de eerste QACE talks aan de hand van onderstaande aftermovie ingeblikt door Verougstraete.tv

3. QACE workshop "Inclusief, alstublieft"

Op dinsdag 15 februari 2022 zakte een delegatie van QACE af naar de Rhizo Lifestyleschool in Kortrijk om er - tijdens hun vormingsdagen - extra aandacht te besteden aan het thema 'gender'. De jongeren van QACE werkten een op maat gemaakte workshop uit over gender, identiteit en inclusie met als rode draad al de misopvattingen daarrond. Het is een interactieve workshop waarbij leerlingen zelf ook het woord krijgen over hoe inclusie belangrijk kan zijn binnen een samenleving, school of zelfs vriendengroep. Gekoppeld met een nabespreking en getuigenissen vormt deze workshop een basis voor iedereen. 

Interesse om zelf een dergelijke workshop te organiseren op jouw school of voor jouw vereniging....?

Neem dan contact op met amin.srasra@kortrijk.be

 

Hoe kunnen we kunst en creativiteit inzetten om gender, seksualiteit en identiteit meer onder de aandacht te brengen?

Studente sociaal-cultureel werk aan HOWEST Michelle Van Speybroeck maakt - als stagiair bij Schouwburg Kortrijk - deel uit van de gender reveal party crew. In die context schreef ze haar bachelorproef over gender, seksualiteit en identiteit in de cultuursector. Ze stelde in haar onderzoek de vraag: "Hoe kunnen we kunst en creativiteit inzetten om gender, seksualiteit en identiteit meer onder de aandacht te brengen?"

Michelle kwam tot enkele interessante conclusies en formuleerde ook enkele voorstellen.
Ze schreef alles uit in een beroepsproduct op 'Aanstekers', daar kan je haar bevindingen/voorstellen bekijken en zelf aanvullingen, tips, opmerkingen plaatsen.

Samen werken we naar een inclusieve samenleving.

Bekijk beroepsproduct

Qace is een open groep, wat betekent dat iedereen kan en mag aansluiten. Wil je samen met hen onderzoeken wat een queer space kan worden in Kortrijk?

Zin om samen te ijveren voor een queer space in Kortrijk? Dan kan je een mailtje sturen naar amin.srasra@kortrijk.be