QACE

Qace [kweis, queer space] is een jongerengroep die op zoek gaat naar een queer safe(r) space in de cultuursector. Tweewekelijks komen ze samen om te spreken, discussiëren en brainstormen over wat zij kunnen betekenen om genderinclusief aan de slag te gaan in (Schouwburg) Kortrijk en omstreken. 

Gestart uit een onderzoek vanuit de Schouwburg (olv Pauline Ollivier) werd een enquête verstuurd met als resultaat een groep jongeren die zich engageren rond de thema’s gender, diversiteit en inclusiviteit.  Hun doel: anderen én zichzelf dingen bijleren over termen als LGBTQIA+ en queer, en het gesprek hierover aangaan. Voor hen en door hen. Naast samenkomen willen ze ook evenementen organiseren (zoals door hen beschreven: edutainment [education + entertainment]) waar queer artiesten een podium krijgen en off-stage/on-stage één worden. Ze willen queer personen zowel onstage als offstage zien, dat steeds in een veilige omgeving, en daarover in conversatie gaan.

Op maandag 18 oktober organiseerde Qace een ‘QACE talks met Simomo the private dancer & Vile Motif’. Een avond waar een safe space, voor en door queer jongeren, (eindelijk) een plaats kreeg in de Kortrijkse Schouwburg.


Herbeleef de eerste QACE talks aan de hand van onderstaande aftermovie ingeblikt door Verougstraete.tv

Qace is een open groep, wat betekent dat iedereen kan en mag aansluiten. Wil je samen met hen onderzoeken wat een queer space kan worden in Kortrijk?

Zin om samen te ijveren voor een queer space in Kortrijk? Dan kan je een mailtje sturen naar amin.srasra@kortrijk.be

Op maandag 24 mei werd Haus of Consent, een dragcollectief, in onze balzaal uitgenodigd om samen met QACE (voorheen GRP-crew) een programma samen te stellen dat op Sinksen Radio op Radio Quindo werd gebracht.

Hoe kunnen we kunst en creativiteit inzetten om gender, seksualiteit en identiteit meer onder de aandacht te brengen?

Studente sociaal-cultureel werk aan HOWEST Michelle Van Speybroeck maakt - als stagiair bij Schouwburg Kortrijk - deel uit van de gender reveal party crew. In die context schreef ze haar bachelorproef over gender, seksualiteit en identiteit in de cultuursector. Ze stelde in haar onderzoek de vraag: "Hoe kunnen we kunst en creativiteit inzetten om gender, seksualiteit en identiteit meer onder de aandacht te brengen?"

Michelle kwam tot enkele interessante conclusies en formuleerde ook enkele voorstellen.
Ze schreef alles uit in een beroepsproduct op 'Aanstekers', daar kan je haar bevindingen/voorstellen bekijken en zelf aanvullingen, tips, opmerkingen plaatsen.

Samen werken we naar een inclusieve samenleving.

Bekijk beroepsproduct