Onze missie & visie

CULTUURCENTRUM KORTRIJK, platform voor verbeelding

Cultuurcentrum Kortrijk realiseert een diversiteit aan kunst en cultuur, met oog op:

  • Passie en creativiteit;
  • Amusement en ontspanning;  
  • Empathie en reflectie;
  • ontmoeting

en stimuleert zo een sociale en duurzame ontwikkeling van de samenleving in onze stad en regio. Cultuur als middel om de wereld anders te verbeelden, als cruciaal onderdeel om grote en kleine uitdagingen in de maatschappij aan te pakken.

Iedereen welkom

We realiseren een veelzijdig cultuurprogramma, vaak samen met partners. Omdat iedereen cultuur op een andere manier beleeft en ervaart, zorgen we voor een divers programma waarin iedereen op zijn of haar manier van een artistieke ervaring geniet.

Doorheen de werking staat ontmoeting centraal. Publiek en artiesten ontmoeten elkaar, leren van elkaar. Sociaal contact. Informele ontmoeting. Verbinding. Diversiteit. Jong en oud. Een open huis waar iedereen welkom is!

Wat doen we

Vier domeinen geven vorm aan onze werking:

1. Presenteren van voorstellingen

We voorzien een eigen aanbod aan artistieke podiumvoorstellingen en concerten.

  • Jaarlijks kan je bij ons meer dan 100 voorstellingen zien. Circus, dans, theater, muziek, humor, …. Klein en groot werk, nationaal en internationaal, grote namen en jong talent. 
  • Spraakmakende festivals zoals Spinrag & Next zijn hoogtepunten voor publiek uit Kortrijk en ver daarbuiten. 

Lokale verenigingen en externe organisaties die in één van onze zalen een eigen podiumvoorstelling, - repetitie of creatie realiseren, ondersteunen we maximaal.

Onze ticketservice zorgt ervoor dat publiek niet alleen kaartjes kan kopen, maar ook informatie kan krijgen over het eigen aanbod, het aanbod van derden en evenementen in de stad.

2. Participatieve projecten

Vanuit een doelgroep of uitdaging in de stad ontstaan specifieke kunstprojecten, vaak met linken naar andere sectoren (zorg, welzijn, …). Deze projecten gaan verder dan enkel kijken naar, maar vragen een actieve inbreng van mensen. Dit kan gaan over meedoen in een voorstelling, zelf (mee)-creëren, maken en tonen, mee programmeren, ambassadeurschap, …. Deze projecten worden veelal op locatie gerealiseerd waardoor we een meer divers publiek kunnen bereiken.

  • ‘Caring is Sharing’ toont participatieve voorstellingen waarin het empathisch vermogen van medewerkers in de zorg wordt verhoogd. 
  • ‘Roots’ laat OKAN jongeren het vrijetijdsaanbod in Kortrijk ontdekken en stimuleert doorstroming naar het reguliere aanbod. 

3. Talentontwikkeling

Artiesten kunnen in residentie werken aan een nieuwe voorstelling, jong talent krijgt repetitieruimte en/of coaching en kinderen/jongeren volgen workshops of langlopende trajecten rond podiumkunsten.

Via schoolvoorstellingen, workshops en omkadering worden kinderen en jongeren in schoolverband geïntroduceerd in de wondere wereld van theater.

Tal van workshops, trajecten en masterclasses in de vrije tijd staan op ons programma.

Ook receptieve gebruikers komen bij ons terecht om talentontwikkeling te stimuleren. Lessenreeksen, occasionele workshops of voorstellingen met amateurgroepen worden steeds omringd met de nodige professionele ondersteuning.

Een ruime waaier aan mogelijkheden om talenten te ontdekken en ontwikkelen.

  • Jaarlijks genieten meer dan 8000 leerlingen van een voorstelling in schoolverband. Omkadering bij de voorstellingen zorgt voor een extra intense ervaring. 
  • Theatertrajecten introduceren jongeren in het zelf theater maken. 
  • Muzieklessen voor jongeren die zich minder thuis voelen in het deeltijds kunstonderwijs. 

4. Ruimte voor experiment

Onze maatschappij is constant in evolutie. We bewegen mee en experimenteren met nieuwe vormen van cultuurbeleving. Diversiteit is daarin een belangrijk aandachtspunt, digitalisering een opportuniteit. We gaan op zoek naar alternatieve vormen van financiering.

  • We passen ons aan tijdens de Corona-crisis. Geïnspireerd door ons verleden, verwijderen we alle stoelen parterre en bouwen we onze iconische balzaal in de Schouwburg weer op. Het publiek kan opnieuw genieten van cultuur, op een veilige manier en in een unieke setting. Zowel artiest als publiek ervaren de nabijheid, ook al zit iedereen verspreid.   

     

  • Sinds jaar en dag verkopen culturele centra abonnementen en losse tickets. Dit mechanisme werkt, maar zorgt volgens ons voor een smaakversmalling bij het publiek. Hoe neem je het (financieel) risico weg bij de klant om structureel nieuwe artiesten/genres/cultuurhuizen te ontdekken. Hoe maken we de link tussen de presentatie van podiumkunsten en de participatieve kunstprojecten? Daarom experimenteren we binnenkort met een alternatieve formule. Voor € 15/maand heeft de cultuurbezoeker onbeperkte toegang tot het podiumaanbod van Schouwburg Kortrijk en Kunstencentrum BUDA. Ook het filmaanbod van Budascoop is opgenomen in het lidmaatschap. 10% van dit bedrag wordt geïnvesteerd in een fonds dat projecten met een positieve impact op de stad ondersteunt. Elke abonnee kan mee kiezen op welke projecten we inzetten en wordt zo een cultuurbouwer van onze stad.

Onze gebouwen

Om onze werking te realiseren beschikt Cultuurcentrum Kortrijk over drie gebouwen in het stadscentrum. Drie plekken met elk een eigen focus.

  • Schouwburg Kortrijk, met Schouwburgzaal, Arenatheater, foyer, benedengalerij en balletzaal focust op artistieke podiumprogrammering en unieke podiumprojecten.
  • Muziekcentrum Track, met Concertstudio, Auditorium en een grote diversiteit aan les- en vergaderlokalen focust op muziekcreatie, - educatie en – presentatie in Kortrijk en regio.
  • BK6 experimenteert met concrete cultuurprojecten gebaseerd op een actieve samenwerking over sectoren en domeinen heen. Vanuit deze werking wordt in 2024 de kandidatuur ingediend om van Kortrijk de Culturele Hoofdstad van Europa 2030 te maken.  

De stad als extra speelveld

De infrastructuur is gelegen in een levendig stadscentrum, dat ook vaak deel uitmaakt van onze projecten als presentatieplek (Schouwburgplein, verlaagde Leieboorden, Grote Markt, winkelwandelstraten…). Op die manier wordt onze werking zichtbaar in de stad. Met locatieprojecten gaan we naar specifieke wijken of zoeken we specifieke doelgroepen op.

Graag samen met partners

Cultuurcentrum Kortrijk is een deel van een fijnmazig netwerk aan culturele en niet-culturele partners in Kortrijk, regio en Eurometropool.

  • Aanvullend op of samen met partners zoals Buda Kunstencentrum, Wilde Westen, Theater Antigone, Unie der Zorgelozen, Passerelle, cultuurcentra in de regio, …. Staan we garant voor een divers aanbod in stad en regio. We wisselen publiek uit, gaan op bezoek bij de buren en nemen publiek mee tot over de grens.
  • Door linken te leggen met andere sectoren (zorg, welzijn, economie, …) zorgen we voor nieuwe invalshoeken die inspelen op maatschappelijke noden.
  • Binnen de Eurometropool zijn we één van de 5 organiserende partners van het Next Arts Festival, erkend als één van de meest trendsettende festivals in Europa. Het presenteert en produceert gedurende 4 weken een 40-tal internationale voorstellingen in 20 Franse, Waalse en Vlaamse steden. Het doel is om nieuwe vormen van podiumkunsten te tonen en om ontmoeting te creëren over de grenzen heen.