(c) Evenbeeld

Midden ons feestjaar (maart (2020)) moest ook onze Schouwburg noodgedwongen een tijdje de deuren sluiten door de alomgekende Covid-19 problematiek. Net nu we grote festiviteiten gepland hadden voor het honderdjarig bestaan van onze Schouwburg.

We bleven echter niet bij de pakken zitten en gingen op zoek naar hoe we cultuur anders en vooral Coronaproof konden aanbieden van zodra we de deuren terug mochten openen.

Inspiratie hiervoor vonden we, verrassend genoeg, in ons rijk verleden. 

Groetjes uit 1920

“In gedachten verplaatst men zich van zelf naar die feestavonden als de schouwburg, overstroomd door het elektrisch licht, gevuld met een bont en rijk uitgedost publiek en de lucht trillend van snarenmuziek of gezang als zoovele onontbeerlijke faktoren de rijke zaal tot zijn volle recht laten komen." ~ Het Kortrijksche Volk – 3-10-1920

Zoals we eerder aangaven viel onze 100e verjaardag in een onvergetelijk jaar. Toch toont onze geschiedenis hoe Schouwburg Kortrijk stééds opnieuw rechtkrabbelt. We kijken telkens vooruit. Met veel goesting en drive maakte het Schouwburgteam (ook toen) cultuur mogelijk.

"Het spreekt tot de verbeelding: een mobiele parterrevloer. In de kelderverdieping wordt een ingenieus liftsysteem gebouwd waarmee de volledige benedenverdieping kan gelijk getrokken worden met het podium. Na het wegnemen van de zitjes krijg je één grote dans- en buffetzaal."

Hoe ziet dat eruit zo'n balzaal, horen we je denken? Hieronder alvast enkele beelden uit de oude doos.

HELAAS

In de grote verbouwingswerken in 1968 wordt het systeem van de mobiele parterrevloer volledig onklaar gemaakt.
In 1998 wordt het zelfs definitief ontmanteld

Al snel kwam het idee of het niet mogelijk was de balzaal opnieuw op te bouwen.

Dat het (oude) liftsysteem van indertijd volledig ontmanteld werd betekende voor ons niet per se dat een balzaal creeëren niet meer mogelijk was. Er werden ideeën verzameld, voorzichtig schetsen getekend en pro's en contra's werden tegen elkaar afgewogen. Al snel bleek dat de pro's - mede dankzij het enthousiasme van het volledige team - de bovenhand zouden halen.

Want met de vlakke vloer konden we niet alleen de geschiedenis letterlijk terug in huis halen. De balzaal zou er tevens ook voor zorgen dat we ten allen tijde cultuur op een veilige manier zouden kunnen blijven aanbieden in deze onzekere tijden.
De opstelling met losse tafeltjes en stoeltjes bood namelijk de mogelijkheid om de mensen in bubbels te plaatsen rekening houdend met de allerlaatste veiligheidsmaatregelen. 

Het idee werd werkelijkheid!

De knoop werd doorgehakt en er werd beslist om er resoluut voor te gaan. De nodige contacten werden gelegd en de plannen werden uitgetekend.

In het zomerverlof van 2020 werd alles in het werk gesteld om onze Schouwburgzaal om te toveren in een grote balzaal.

De stoeltjes (van de parterre) werden zorgvuldig uitgehaald en gestockeerd in onze kelder en de volledige Schouwburgvloer werd door middel van stellingen en planken omgetoverd tot een vlakke balzaal.

Het resultaat was VERBLUFFEND!
Nog steeds een grote dankjewel hiervoor aan iedereen die hier toen zijn steentje aan bijgedragen heeft!

Verschillende settings

De metamorfose naar een balzaal met een volledig vlakke vloer had niet alleen als voordeel dat we onze bezoekers volledig coronaproof en per bubbel konden plaatsen rekening houdend met de steeds veranderende maatregelen. Het liet ons tevens ook toe om verschillende settings op te stellen afhankelijk van het soort voorstelling. Bovendien bood de ruimte en het interieur ook plaats om diverse en andere voorstellingen/performances te programmeren.

Zo werd elke voorstelling een unieke, niet te missen beleving.