Club Cultuur

De Kortrijkse cultuurhuizen (Schouwburg Kortrijk, Antigone, kunstencentrum BUDA, Wilde Westen, Unie der Zorgelozen, Groep Intro & Ajko) werden verenigd tot Club Cultuur.

De club introduceert het bruisende cultuurleven van Kortrijk aan jongeren die niet zo makkelijk de weg vinden. Maandelijks organiseert de club een activiteit in één van de cultuurhuizen uit Kortrijk voor de -18 werking en een andere activiteit voor de 18+ werking. De club is voortgevloeid uit het ROOTS-traject waarbij OKAN jongeren deelnemen aan workshops van de verschillende Kortrijkse organisaties. We merkten dat de jongeren op die manier de cultuurhuizen en hun programmatie niet echt leerden kennen en richtten daarom Club Cultuur op. Ook volwassenen ervaren nog veel drempels om de stap naar een cultuurhuis te zetten. Ook daar wil Club Cultuur verandering in brengen.

Concreet uit zich dat in een gezellige avond waar je de werking van het huis leert kennen, een film/concert/podiumvoorstelling meepikt en een hapje/drankje nuttigt met de andere deelnemers van de club. Door de welgekende reden kan dit momenteel allemaal niet doorgaan.
Club Cultuur liet zich echter niet kennen en bedacht een creatief alternatief, waarmee de jongeren – helemaal coronaproof – de cultuurhuizen kunnen ontdekken in de stad.

Op die manier werd “Op zoektocht met Club Cultuur" geboren.

Op zoektocht met Club Cultuur: dé uitgelezen expeditie van het moment

De verschillende partners boksten een zoektocht door de stad in elkaar.
Jongeren kunnen gratis een bundel met alle info oppikken in Groep INTRO, Ajko, de Bib of deze bundel hier zelf downloaden en afdrukken en het avontuur aanvatten. De bundel bevat onder andere een kaart waarop alle culturele huizen aangeduid staan. Doorheen de zoektocht zijn cijfers te vinden die een code vormen en deze code moet verzonden worden naar de facebook- en instagrampagina van Club Cultuur. De eerste 50 deelnemers krijgen een goodiebag, gevuld met leuke en lekkere gadgets van alle huizen. ’t Is voor de rappe.

In deze stedelijke expeditie gaan de jongeren zelfstandig op stap door de stad, waardoor ze de culturele huizen leren kennen, zowel qua locatie als qua uitzicht. Op die manier zal de drempel lager zijn als de reguliere club weer kan samen komen om cultuur te beleven. De jongeren zullen namelijk de huizen al herkennen en weten waar ze heen moeten.


“Tijdens hun bezoek aan de cultuurhuizen is er ook de mogelijkheid om een vraag te stellen of een idee mee te geven via een ideeënbus die op iedere locatie aanwezig is. Dit om de interactie tussen de cultuurhuizen en de jongeren te faciliteren.”

Eef De Lombaerde, Kunstencentrum BUDA