Het Fatimaklooster

ADRES

 

Fatimaklooster

Moorseelsestraat 148
8501 HEULE

GESCHIEDENIS

Het klooster, dat vanaf 1953 de thuisbasis werd van de zusters passionistinnen, opent in de loop der jaren de deuren voor uiteenlopende doeleinden. De oorspronkelijke kloosterkapel, gewijd aan het Onbevlekt Hart van Maria van Fatima, wordt in 1966 herbestemd als parochiekerk. In 1972 krijgt het klooster een nieuwe dimensie met de komst van vzw Oranjehuis. Samen met jongeren en hun leefomgeving zoekt de werking naar positieve veranderingen door de banden tussen mens en natuur te versterken. 

Na het vertrek van de laatste drie zusters in 2014, nam vzw Oranjehuis het klooster in erfpacht, met een onwankelbare toewijding aan het behoud van het erfgoed. Het Fatimaklooster blijft ook voor de omwonenden een vertrouwd symbool: van de eerstesteenlegging over communievieringen tot het mystieke aura dat in de tijd van het slotklooster rond de zusters hing.   

FATIMA - VANDAAG DE DAG

De tijd van het slotklooster ligt al enkele decennia achter ons, maar de deuren van Fatima blijven wijdopen staan. Vzw Oranjehuis herbergt tal van organisaties die streven naar positieve verandering voor jongeren in uitdagende situaties. Dat maakt dat het klooster door de jaren mee is getransformeerd tot een open huis met een brede betekenis voor de jongeren, de buurt en de samenleving.  

SAMENWERKING

Niet alleen het verhaal, ook de accommodatie van het Fatimaklooster biedt mogelijkheden om samen te werken. Onder de eerste lentezon palmen we de sfeervolle kloostertuin in en verwelkomen we podiumvoorstellingen die uitnodigen tot reflectie, verbinding en een warme samenleving. Voor en na iedere voorstelling kan je tevens in onze gezellige zomerbar terecht.

 

PROGRAMMA