Na hun geslaagde passage met de voorstelling ‘Melvius’ eerder dit seizoen, kijkt programmator Mieke Vandecandelaere (familievoorstellingen, Spinrag en schoolvoorstellingen (-12j)) erg uit naar de nieuwste voorstelling van Ballet Dommage. Hier vertellen ze over hun nieuwste creatie ‘Tavern Michelle’. 

 

"Kom schrikken van een onbenullig akkefietje"

Ballet Dommage

Waarover gaat de voorstelling?  

In ‘Tavern Michelle’ staat alles op losse schroeven. Twee verstofte figuren proberen er door de dag te komen, maar dat lukt uiteindelijk niet zo goed. Waarvan ze zo bang worden? Niet door monsters of spoken, maar van dagelijkse dingen: een piepende schoen, knarsend servies, een onheilspellende koffiezetter. 

‘Tavern Michelle’ gaat eigenlijk over de vele dimensies van angst. We proberen doorgaans zo veel mogelijk angst te vermijden of te slim af te zijn. De menselijke behoefte aan controle is extreem. Angst toont ons dat de wereld een eigen dynamiek heeft, dat niet alles loopt zoals we het willen. En dus kunnen we de angst maar beter recht in de ogen kijken. 

Waarom kiezen jullie ervoor om een voorstelling over angst te maken?  

Angst kent vele gedaantes. En ze sluipt naar ons gevoel steeds meer het leven binnen, in zowel onze maatschappij als in ons hoofd. Voor ‘Tavern Michelle’ kiezen we niet voor de meest voor de hand liggende, gekende angsten ­– spinnen, hoogte, clowns,... Binnen deze voorstelling onderzoeken we ‘de angst van de dagelijkse zaken’, angsten waarvan we zelden weten waar ze vandaan komen maar die plotseling opduiken. Angsten die we niet kunnen definiëren maar ons wel – vanuit het niets – kunnen verlammen. De leegte en het onverwachte en absurde van deze angsten nemen we onder de loep. 

Hoe ontstaan jullie voorstellingen? Door veel te praten, of door vooral te doen?

Het grootste deel van ons materiaal krijgt vorm op de vloer. Vaak trekken we een divers pluimage aan kostuums aan en beginnen we te spelen. We geven onszelf een bepaald kader of thematiek en starten dan met improviseren. In een later stadium beginnen we ook teksten uit te schrijven. 

Wat mag het publiek verwachten? Wordt het een talige of eerder beeldende voorstelling?  

De voorstelling is momenteel nog niet af, dus we verklappen nog niets! We weten wel al dat er gespeeld zal worden met een verbrokkelde taal en een uitgepuurde, fysieke speelstijl. Onze voorstellingen zijn erg visueel, er gaat veel secuur werk naar kostuum en decor om een bevreemdend universum te creëren. 

Werken rond angst en schrikken zal de voorstelling zeker een komisch effect geven, maar toch is het voor ons belangrijk om ook de tragiek en eenzaamheid van angst aan bod te laten komen. 

Waarom mag het publiek deze voorstelling volgend seizoen niet missen?

Wij zijn bescheiden, dus we zullen zelf nooit zeggen dat mensen deze voorstelling niet mogen missen. Maar wie zin heeft om samen met ons mee te schrikken van een onbenullig akkefietje is heel erg welkom! Met Ballet Dommage maken we graag gelaagde voorstellingen die zowel kinderen als volwassenen kunnen smaken.

'Tavern Michelle' van Ballet Dommage speelt bij ons in de Schouwburg op vrijdag 28.10 om 19:00

Info & tickets