De fantasie mag zeker overheersen

De Schouwburglanders Dimitri en Benjamin Desmet, Michäel Vandewalle en Giovani Vanhoenacker komen nog lang niet met hun voeten op de grond. Ondanks de moeilijke tijden zetten ze volop door. “We kunnen nog niet veel prijsgeven, het moet echt een verrassing blijven. Het zal magisch worden, dat is al zeker.” Verklapt Giovanni Vanhoenacker.

Justine Cottenie interviewt in het najaar van 2020 Giovani Vanhoenacker, scenograaf van 'Schouwburgland'.

Cultuur is voor iedereen

De makers van Schouwburgland willen tonen dat cultuur voor iedereen is. "Bij Schouwburgland gaan we breed. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk mensen de weg (terug)vinden naar de cultuur. Zeker in tijden waar iedereen geïsoleerd is van elkaar. Met Schouwburgland willen we mensen samenbrengen, zeker nu.”

“Op 26 november brachten we een trailer uit. We kunnen geen officiële opening of première doen, dus is een trailer voorlopig the next best thing. Met de trailer willen we ook tonen dat de schouwburg nog leeft. De cultuursector heeft het tijdens de lockdown hard te verduren, maar we geven niet op. Cultuur zal er altijd zijn, ik hoop dat we daarmee een troost kunnen zijn voor diegene die het moeilijk hebben. We kijken uit naar de dag dat de deuren opnieuw open mogen.”, gaat Vanhoenacker verder. 

 All in this together

De producties van de schouwburg in Kortrijk vielen allemaal weg, maar misschien is dat voor het team van Schouwburgland niet zo’n slecht nieuws. “Het is een geluk bij een ongeluk. Nu kunnen we ons allemaal focussen op dit project. Het decor is redelijk groot, voor dit project is dat ook nodig. Maar, nu kunnen we met alle techniekers, met het hele team het project voortzetten. Zo gaat het allemaal sneller vooruit, dat is fijn om te zien. Het zat lang in ons hoofd, nu bouwen we aan het idee dat al die tijd in onze hoofden spookte.”

“Over het scenario kunnen we nog weinig kwijt. We proberen het ook spannend en mysterieus te houden voor de bezoekers, anders is de fun ervan weg. De fantasie mag zeker overheersen. Niets is wat het lijkt, dat is ook het toffe eraan. De voorstelling kan op meerdere manieren bekeken worden, er zijn verschillende interpretaties mogelijk, maar niets is juist of fout.”, aldus Vanhoenacker

Doorgaan, niet stilstaan

“Ik kan wel al zeggen dat de voorstelling gaat over talenten zoeken. Iedereen heeft talenten, iedereen heeft ook culturele talenten, je moet ze gewoon vinden. Soms kan een voorstelling of een concert iets teweegbrengen bij iemand, een soort klik. Ik hoop dat Schouwburgland die klik kan zijn. Cultuur en talent zit in iedereen, het moet gewoon tot uiting kunnen komen.”, vindt Vanhoenacker. 

 “Het jammerlijke aan deze periode is dat onze artiesten nog niet kunnen repeteren. Aangezien de schouwburg niet open is, gaat het ook niet om in de echte setting te oefenen. We kunnen niet alles vanuit thuis doen. Sommige dingen moeten gewoon on hold blijven tot het weer veiliger is. Dat is natuurlijk niet prettig, maar we blijven hopen. Het moet, nu mogen we absoluut niet stilstaan.”

Tickets en info 'Schouwburgland'