De keuze van Nele Devos

Trilogie ROOD, WIT & ZWART van Theatergezelschap de KOE

"Drie avonden op rij keek ik respectievelijk naar Wit, Rood en tenslotte Zwart, de 3 delen van de trilogie door het theatergezelschap de KOE.

In dit drieluik gaan de 3 rasacteurs, Nathali, Willem en Peter (men gebruikt ook hun echte namen in het voorstelling), op zoek naar de geschiedenis van het Westen en kwetteren en tateren driemaal een goed anderhalf uur vol rond dit centrale thema.

Zoals typerend voor dit gezelschap, lijken we als publiek deel uit te maken van een gezellig onderonsje. Er wordt naar het publiek toe verteld, iedere acteur neemt elk op de beurt het woord, waarbij het erop lijkt dat niks werd ingestudeerd, maar alles ter plekke wordt verzonnen & verteld, in een heel gemoedelijke sfeer.

De oprechte vriendschap tussen de 3 personages is te merken aan de lieftallige blikken, de geoorloofde tussenkomsten midden in de rede van een ander, de kleine plagerijen, de tedere aanrakingen en speelse duwtjes, geven blijk van jarenlange verbondenheid. Vooral in rood wordt sterk geïnsinueerd dat er sprake is van een polyamoureuze relatie.

De KOE staat gekend om zijn filosofische redevoeringen, verwijzingen naar grote helden uit de geschiedenis, het citeren van befaamde stellingen door grote schrijvers, en dit in combinatie met het kleinmenselijke denken en onze individuele drang naar erkenning en genegenheid."

"Al wie houdt van een heerlijk stoofpotje van filosofie, geschiedenis en psychologie, zal deze trilogie zeker smaken."

(NELE DEVOS - Theater- & dansambassadeur)

WIT

"In 'WIT' blikt men vooral terug naar onze zorgeloze jeugd, onze verlangens van toen en het wereldbeeld dat wij toen voor ogen hadden."

ROOD

"'ROOD' handelt dan weer meer over de bloei en groei van onze maatschappij, en daarmee gelinkt onze eigen persoonsontwikkeling en onze relatie naar anderen toe. De lijn tussen zelfbewustzijn & zelfzekerheid en hoogmoed is hier wel erg dun."

ZWART 

"'ZWART' tenslotte graaft nog dieper in onze geschiedenis en legt de directe link naar onze toekomst, het brainstormen over hun we op een verantwoorde en niet belerende manier geschiedenis kunnen inzetten om tot creatieve oplossingen voor toekomstproblemen te komen. Zwart staat hier niet voor somberheid, maar voor transparantie en vernieuwing."

Nog meer cultuur ontdekken? Bekijk hier alle tips van onze collega's.