De podiumtips van Dries

Bibliotheek Kortrijk heeft Dries van Schouwburg Kortrijk gevraagd om zijn persoonlijke lees- en luistertip mee te geven aan de bib-bezoekers. Een goed idee. Dus vroegen wij op onze beurt drie persoonlijke podiumtips uit ons cultuuraanbod. En stiekem zijn we ook benieuwd naar enkele leestips. Hij geeft er graag enkele prijs. Maar al zijn leestips kan je enkel ontdekken in Bibliotheek Kortrijk. Een bezoekje waard als je in Kortrijk bent.

Dries (°1991) is geboren in Kortrijk maar woont sinds 2018 in Ieper. Hij studeerde kunstwetenschappen/theaterwetenschappen aan de Universiteit Gent. Hij heeft een passie voor podiumkunsten zowel voor als achter de schermen. Sinds 2017 verzorgt hij samen met Kenneth en Jan de communicatie van Schouwburg Kortrijk. In zijn vrije tijd vind je hem vaak terug op een podium als amateur-acteur/maker.

1. Circus in Marke

Circus staat bovenaan mijn wenslijstje als ik door de programmatie fiets. In mijn opleiding aan UGent schreef ik mijn masterproef over circus. Dus kijk ik uit naar zowat alle circusvoorstellingen. De eerste in de lijst is de Franse compagnie La Faux Populaire le Mort aux Dents. Ze brengen een muzikaal circusspektakel in een heuse circustent. Die circustent gaan we samen met de circusartiesten opbouwen in Marke eind oktober. De sfeer die zo'n compagnie meebrengt is echt magisch. En de teaser van de voorstelling ziet er veelbelovend uit: grappig, muzikaal en acrobatisch. On top of my list. 

Boektip voor de circusliefhebber: duik je graag in de Belgische geschiedenis van circussen? Lees dan zeker het standaardwerk van André De Poorter boordevol anekdotes en foto's.

  • Le Cirque Poussière van La Faux Populaire
  • 31 oktober t.e.m. 3 november
  • €6 (-26) | €18 - Geschikt vanaf 7 jaar
  • Tickets & info vind je hier

2. Wie redt de wereld?

Wat is er schooner dan iemand die een verhaal vertelt? Recht uit het hart, recht naar het hart van de toehoorder. Een goeie theatervoorstelling doet dit op welke manier dan ook. Maar de voorstelling De wereld redden van Lazarus gebruikt daarvoor goeie ingrediënten. Pieter Genard vertelt (en hoe!) en wordt muzikaal ondersteund door zijn broer Johannes Genard (Rings a bell? Uiteraard van School is Cool). Het verhaal gaat over hun andere, oudere broer. Hij wordt doodgewaand. Maar plots verschijnt een artikel van zijn hand in een of andere tijdschrift. Benieuwd? Ik dus ook :)  

Boekentip? Ik las al veel theaterteksten maar graag zou ik eens een theaterversie zien (of maken!) van Lenz van Büchner.

3. Dans met de nodige extra touches

Toegegeven: dans is voor mij de minst evidente podiumdiscipline om te smaken. Zeker als je naar heel hedendaagse artiesten gaat kijken. Maar eenmaal wat gewoon aan de 'taal' is dit een van de meest directe en meest emotionele podiumvormen. Een ideale instap in het genre dans is de voorstelling Frozen Songs van de Noorse compagnie Zero Visibility. Reikhalzend kijk ik uit naar de manier hoe dans, video-kunst en muziek worden geïntegreerd. Daarenboven staan er zeven danser op het podium en smijten ze zich volledig. Een heel energieke belevenis volgens mij. Het thema spreekt mij ook aan. Maar daar verwijs ik je graag door naar de voorstellingspagina op deze website :) 

Boekentip: over dans kan ik helaas geen tips geven. Wie heeft er een boekentip voor mij?