Stad Kortrijk: Bas Bogaerts

Een nieuwe gevel voor Schouwburg Kortrijk

Voor Schouwburg Kortrijk zie je momenteel een feestelijke nieuwe gevel. Dit is het eerste decorstuk van 'Schouwburgland'. Het ontwerp is van Giovani Vanhoenacker en de broers Desmet. Samen met de artistieke ploeg beslist Schouwburg Kortrijk om dit nu al te tonen aan Kortrijk: het is niet alleen esthetisch maar het wordt 's avonds ook extra verlicht. Daarnaast is het een teaser voor het project 'om jullie goesting te doen krijgen in een waanzinnig avontuur. Schouwburgland houdt het midden tussen een pretparkattractie en een theaterwandeling en dat zie je meteen aan deze ingang.'

"Door nu al een stuk decor te plaatsen van Schouwburgland tonen we de goesting om cultuur te beleven."
Alexander Ververken, Directeur Schouwburg Kortrijk

We hebben een fling met decors

In 1920 rollen wagons binnen in het station van Kortrijk. Inhoud: grote decorpanelen en geschilderde achterdoeken. Bestemming: de nieuwe stadsschouwburg. Kortrijk bestelde tientallen decorsets aan de - toen - wereldberoemde decorschilder Albert Dubosq. Toen was dat de gewoonte: toneelgezelschappen speelden in de decorsets die aanwezig waren in het theater. Het is al lang geen geheim meer dat Schouwburg Kortrijk als enige theater in de wereld zo'n omvangrijke collectie van repertoiredecors tot op heden bezit.

Wil je meer weten over de collectie repertoiredecors van Schouwburg Kortrijk?
Luister dan zeker naar deze podcast. Hierin nemen collega Dries Van Robaeys en Marieke De Maré jullie mee naar een vervlogen theatertraditie in een sappig verhaal. Deze podcast is een onderdeel van de podcastreeks 'Erfgoedmysteries. Op de taart met Marieke De Maré' van Erfgoed Zuid-West.