De keuze van Nathalie Cosaert

Cultureel koken: "Butterchicken" uit India

Collega Nathalie en partner Marnix vonden elkaar zo’n dikke 25 jaar geleden op de werkvloer in de schouwburg van Kortrijk. Samen delen ze een passie voor lekker koken en eten.

"Vanuit onze woonst in Marke verkennen we de wereld op meerdere vlakken. We reizen graag en veel, van meerdere citytrips per jaar tot minstens één x per jaar een reis van minstens 4 weken. In de meeste van onze bestemmingen is het culinaire best wel een rode draad. Ze noemen ons wel eens bon-vivants, of bourgondiërs, alle twee."

"Hoe de liefde voor het koken is ontstaan weten we hier niet goed meer, wellicht vanuit de idee dat als je mensen op bezoek krijgt je toch op zijn minst iets te drinken en wat te knabbelen moet aanbieden. "

"Marnix is de chefkok in huis, ikzelf ben meestal de aangever en suggereer het menu. Ik stel voor en samen bekijken we de haalbaarheid (moeilijkheidsgraad, hebben we voldoende materiaal in huis, combineerbaarheid van onderlinge menu-onderdelen,…). Het is met de jaren een soort hobby geworden, vooral de zondagavonden zijn hier vaste avonden voor en dus heilig. Op andere avonden lukt dit niet zo, maar dan gaan we nu en dan zelf uit eten. Vooral op vrijdag is dit het geval. Een aantal Kortrijkse adressen hebben voor ons maar weinig geheimen meer. En die adressen zijn zeer divers. Van de lekkere brasseriekeuken, Italiaans, Thais, de lekkerste chinees tot het verfijnder culinaire werk al dan niet met een ster. Op de duur leer je een paar van die chefs wel iets beter kennen en volg je hun culinaire doen en laten."

"Wat we dan zelf uitproberen in de eigen keuken zijn soms wel eens gerechten die we oppikten tijdens zomerse reizen of citytrips. Zo is er o.a. de ‘butterchicken’ opgepikt in India waar we vorige zomer 4 weken rondreisden in Rajastan, samen met chauffeur en gids Sunil Sharma. Met Sunil houden we op vandaag nog steeds een goed, bijna dagelijks contact via whatsapp. Sunil is trouwens dezer dagen samen met vrienden van hem in Delhi zéér actief in een collectief dat elke dag in voedsel voorziet voor gestrande truckchauffeurs omwille van de lockdown. "

Bekijk HIER hoe je zelf Butterchicken klaarmaakt.

"Ik stond trouwens in Udaipur in India, samen met Sunil, in een lokaal restaurantje zelf in de keuken om samen met de keukencrew van ter plekke voor Nathalie een lekkere ‘lemonchicken’ te bereiden én hen te leren hoe je een authentieke patattenpuree maakt. Ettelijke foto’s werden er genomen, we hielden er een 10tal Indische facebookvrienden aan over… Het werd één van de meest fantastische avonden die we ooit beleefden op reis."

"Sinds een aantal jaren frequenteren we Barcelona in oktober, n.a.v. een jaarlijks klein maar zeer interessant theaterfestival (Escèna Poblenou).  Bijzonder interessant, het kruim van de Europese straattheaterscène woont immers in die buitenwijk van Barcelona. Het festival is trouwens ook nog interessant omwille van de participatieve projecten die er opgezet worden, met buurten, schoolgroepen,… In de laat avondlijke uren verkennen we dan de Catalaanse keuken, met inbegrip van de wijn." 

"Als eerbetoon aan onze Catalaanse vrienden prepareerden we hier in huis vorige week dan ook een Catalaans stoofpotje met kabeljauw. We aten het op ons terras en beelden ons tegelijk in dat we ons in zuiderse Barcelonese sferen bevonden… Dat werkt best wel goed om deze coronatijden wat draaglijker te maken."

"We ondervinden de laatste weken dat mensen aan dit soort eenvoudige dingen, een beetje zuiders dromen, food,… en de potentieel verbindende mogelijkheden ervan, méér waarde hechten. De reacties op onze FBpagina wijzen hierop, de messengerberichten, whatsapp,… we worden al eens gevraagd of we een afhaaldienst willen opzetten, receptjes delen,… waar we dus graag op ingaan op dit moment. Dit kan ook, we hebben er de tijd voor, net omdat (professioneel) thuiswerken ondertussen gewoon tot de geplogenheden behoort en arbeidstijd en vrije of private tijd in die zin ook wat herschikt is."

(NATHALIE COSAERT - Productieverantwoordelijke Schouwburg Kortrijk)

Nog meer cultuur ontdekken? Bekijk HIER alle tips van onze collega's.