De allereerste affiche

Je zag misschien onze allereerste affiche in het straatbeeld? DIt is een actie naar aanleiding van Schouwburgland. Hieronder lees je meer over de eerste optredens van Schouwburg Kortrijk.

Kortrijkse toneelverenigingen staan te trappelen van ongeduld. Op ieders lippen brandt de vraag: ‘Wanneer opent die nieuwe schouwburg?’ Kortrijk kent geen echte toneelzaal meer sinds de afbraak van het oude stadstheater in 1909. Uiteraard hebben de werkzaamheden vertraging opgelopen tijdens WOI. Toch blijkt er onzekerheid over de precieze openingsdatum.

Pas op zondag 10 oktober 1920 vindt er een galaconcert plaats met in de hoofdrol de eerste bariton van de Parijse Opéra, Jean Noté. Zijn benefietconcert is bedoeld als een officieuze opening. Maar het spel zit op de wagen: in Vlaamse kringen regent het verwijten en klachten richting het stadsbestuur.

Het kleine euvel wordt snel rechtgezet. Een maand later vindt een officieel  openingsweekend plaats. Op zaterdag 27 en zondag 28 november wordt de Schouwburg feestelijk geopend met groote concerten gegeven door de stedelijke muziekschool. Een toenmalige grote muzikale ster wordt aangekondigd -  Marix Loevensohn - die uiteindelijk niet op de afspraak is. Op maandag 29 november vindt de eerste toneelopvoering plaats: ‘Starkadd’ door Het Vlaamse Volkstoneel uit Gent.