Verhalen

100 jaar Schouwburg, dat is 100 jaar cultuur in Kortrijk. Een rijke geschiedenis vol straffe verhalen, maar doorspekt met faits divers. En net die maken het zo leuk...  

Tijdens ons feestjaar blikken we graag terug op dat rijke verleden in al zijn aspecten. Een van de belangrijkste onderdelen van dat verleden zijn jullie, ons publiek. Zo kwamen jullie bij ons over de vloer voor een goed theaterstuk, verbluffende dansvoorstelling, expo, workshop of gewoon voor een gezellige babbel in de foyer. Bedankt daarvoor, we vonden het steeds erg fijn jullie erbij te hebben.

Nu we zelf het verleden induiken, vragen we jullie dit ook te doen.

Zo roepen we jullie massaal op je wildste verhaal, zotste anekdote of meest memorabele herinnering aan Schouwburg Kortrijk door te sturen. Dit kan via bert.fieux@kortrijk.be. Bezorg je het ons liever zoals in 1920? Verstuur je gele briefkaart richting Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk.

De verhalen publiceren we online of in onze echte Schouwburgkrant die verschijnt vanaf oktober 2020. 

Gaby Van Huylenbrouck, voormalig docent en fervent Schouwburger, herinnert zich z’n eerste topervaring in onze zaal: 

"Mei ‘68 en alles wat dit ook in Kortrijk aan (studenten)revolte betekende, kristalliseert zich in mijn herinnering aan de baanbrekende productie 'Mistero Buffo'. Dit komisch mysterie met marxistische ondertoon evoceerde de strijd tegen verdrukking en uitbuiting. Hoe onze studenten op de linkse boodschap reageerden! Dit in tegenstelling tot de houding van heel wat notabelen op de eerste rijen, die slechts matig applaudisseerden. Het was onze eerste topervaring in de Kortrijkse Schouwburg. Later mochten we van een paar van die leerlingen vernemen dat zij there and then de microbe voor theater opdeden - en er nooit van genazen."

Catherine Deschepper kijkt terug op haar familiegeschiendenis in de schouwburg:

“Als geoefend danser kijk ik er al erg naar uit om over de dansvloer in de balzaal te walsen. Het doet me denken aan mijn ouders én grootouders. Mijn familie was namelijk erg nauw betrokken bij de werking van de Kortrijkse Schouwburg. 

Zo was mijn grootvader Victor Verfaillie eerste chef in de Schouwburg ten tijde van de opening in 1920. Mijn moeder vertelde vaak over haar ouders die naar het theater gingen, uitgedost in hun mooiste kledij. 

Later ging ik vaak met mijn tante Jeannot Verfaillie naar toneel, operettes, opera en Frans toneel in de Schouwburg. Tijdens de pauzes verkocht ik soms frisco’s. Misschien iets om nu opnieuw te doen? Ten slotte was mijn schoonvader Hendrik Delporte werkzaam achter de schermen in de Schouwburg. Hij was er machinist en maakte bijna iedere voorstelling mee. Zo doorweven de herinneringen aan de Schouwburg mijn leven.” 

Johan Van Reeth, Schouwburgfan van het eerste uur:

"2020: het jaar waarin Schouwburg Kortrijk 100 jaar wordt en “blijf in uw kot” een verplichting wordt!

Samen met mijn vrouw bladeren wij doorheen het voorstellingsboek podiumkunsten Kortrijk 19-20 om uit de imposante lijst keuzes te maken, datums te toetsen aan onze agenda, tickets te bestellen. Er is zo veel dat we begeren: toneel, muziek, humor, film, dans…

Kort na de opening van Festival van Vlaanderen, de show van de entertainende wetenschapper Scheire (04 03 2020) en we verlangend uitzien naar het Corsicaans koor I Muvrini  (15 03 20) komt  Covid-19 en de groeiende lockdown er aan. Onze agenda komt abrupt tot stilstand.

In de beperkte bewegingsvrijheid van “social distancing” is het aanbod aan cultuurbeleving veranderd in een zintuigelijke verminking. Zien, horen, kijken, voelen, participeren zijn verworden tot een individuele beleving van technische middelen, waarbij de technici in belangrijke mate onze beleving filteren.

Wij blijven in ons kot… en hopen op een lustrumjaar voor onze eeuweling “de Koninklijke Schouwburg Kortrijk."

Archiefzoektocht

Ondertussen duikt een team van vrijwilligers en medewerkers in de archieven. Hieronder geven we je graag enkele straffe beelden mee van onze zoektocht. Heb jij tips of zelf ontdekkingen op je zolder? Laat het ons weten. Heb je zelf goesting om mee te zoeken naar het verleden van Schouwburg Kortrijk. Laat het ons weten.

Cookies en Privacy
Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Schouwburg Kortrijk respecteert je privacy. Raadpleeg ons privacystatement en onze verkoopsvoorwaarden voor alle info.
Onze privacyverklaring