De keuze van Lies Deschietere

What the body does not remember - Ultima Vez

"Op dit moment zitten we met zijn allen thuis te werken. Zo zag ik mijn zoontje de afgelopen 8 weken meer dan gewoonlijk, en kon dus genieten van allerlei zotte dansjes, gekke bekken en verkleedmomenten (van Darth Vader tot gelaarsde kat). Daar ben ik dankbaar voor. Maarrrrr, tegelijk is het 8 weken geleden dat ik in een theaterzaal kwam. Een live voorstelling zag verdorie!

Het is afkicken. Zwaar afkicken.

Eén van de laatste voorstellingen die ik zag was ‘Goldberg Variations’ van Platform K in Vooruit en wanneer ik mijn ogen sluit kan ik ze gelukkig zo weer ophalen.

Dus ik ben ook dankbaar voor de online-voorstellingen, al moet ik toegeven dat het online gegeven mij niet dezelfde voldoening geeft. Ik hou zo van het live gegeven, van de spanning die in de lucht hangt in het donker voor de start, het gegniffel soms, het verzuchten of de Aha-momenten bij de mensen rondom mij, en uiteraard het applaus nadien, een eventuele enthousiaste staande ovatie, het nazinderen van de voorstelling en de babbels achteraf. Heerlijk."

(LIES DESCHIETERE - Programmator Dans/Theater/NEXT)

What the body does not remember van Ultima Vez

"Wat ik zeker ga herbekijken via Podium aan huis is een van de legendarische Ultima Vez-voorstellingen/What the body does not remember. Een aanrader!"

Bekijk HIER deze voorstelling.

Enkele boekentips

"Om de culturele honger te stillen duik ik nog meer dan anders in de boeken. Zo las ik (eindelijk) ‘Een klein leven’ van Hanya Yanagihara. Tijdens het lezen van het boek kon ik de voorstelling die ik zag van Toneelgroep Amsterdam in mijn hoofd weer helemaal opnieuw beleven. Het verhaal doet letterlijk de haren op je armen opveren, er zijn bij mij ook tranen gevloeid en ik heb het boek een paar keer moeten wegleggen, heftig. Maar de personages leven, door de zinnen heen. Heel sterk geschreven."

"Van Toneelgroep Amsterdam kan je online trouwens wel de ‘Decamerone’ voorgelezen door verschillende acteurs bekijken."

Een extra boekentip, om in je hoofd op reis te gaan: ‘De Acht Bergen’ en ‘De buitenjongen’ van Paolo Cognetti.

De Colombus

"Maar zoals voorstellingen mij vanop mijn theaterstoeltje naar een andere wereld meenemen, laat ik me nu ook door film en tv meevoeren. Ik kan enorm genieten van ‘De Colombus’ van Wim Lybaert waar hij op een kleinschalige, heerlijke manier fantaseert dat ze met een bus naar een ver land trekken. Niet de aankomst is belangrijk, wel de weg ernaartoe, en onderweg tijd nemen om te stoppen bij mooie uitzichten, of dingen die de aandacht trekken. Heerlijk wegdromen."

De afleveringen van De Colombus zijn te bekijken op VRT nu

Nog meer cultuur ontdekken? Bekijk hier alle tips van onze collega's.