Schouwburg Kortrijk katapulteert zich naar de volgende eeuw

Al enkele jaren bereidt het team van Schouwburg Kortrijk in nauwe samenwerking met Stad Kortrijk zich voor op een grondige renovatie van deze unieke culturele hotspot. Belangrijke speerpunten bij de renovatie en verbouwing van Schouwburg Kortrijk zijn toegankelijkheid, duurzaamheid én creativiteit met steeds aandacht voor de erfgoedwaarde. Het relanceplan Vlaamse Veerkracht geeft dit project een enorme boost. 

Kattoo Hillewaere

De stadsschouwburg van Kortrijk is in het begin van 20e eeuw uitgedacht als een multifunctioneel gebouw. De tand des tijds en de enorme ontwikkelingen in onze samenleving zorgen ervoor dat we bovengenoemde doelstellingen enkel kunnen realiseren dankzij een grondige renovatie en verbouwing van het complex. Het Schouwburgteam heeft samen met de collega’s van de stad en het college van Schepenen en Burgemeester een ambitieus plan uitgewerkt, gespreid over twee beleidstermijnen. Dankzij het relanceplan Vlaamse Veerkracht kunnen we het volledige project deze beleidstermijn realiseren én upgraden.

Veel meer dan alleen investeren in steen

Cultuurcentrum Kortrijk ziet cultuur als een middel om de wereld anders te verbeelden, om uitdagingen in onze wereld en samenleving aan te pakken. Schouwburg Kortrijk is bijna 100 jaar de motor van de Kortrijkse cultuurbeleving. Sinds enkele jaren worden heel concrete plannen gesmeed om het gebouw en de werking naar de 22e eeuw (je leest het goed) te katapulteren met aandacht voor de erfgoedwaarde.

Schouwburg Kortrijk 2.0 is:

 • de ontmoetingsplek tussen artiest en publiek, de professional en de liefhebber;
 • een moderne, toegankelijke en duurzame infrastructuur;
 • de plek bij uitstek om cultureel ondernemerschap te stimuleren.

Dankzij het relanceplan Vlaamse Veerkracht kunnen we de verbouwing en renovatie sneller, efficiënter en kwalitatiever realiseren. Dit verbouwingsdossier speelt in op enkele speerpunten uit het relanceplan: culturele topinfrastructuur, klimaat, duurzaamheid en (creatieve en culturele) innovatie.

Dit staat alvast op de planning. Binnenkort starten ontwerpers aan een voorontwerp. We willen de renovatie en verbouwing realiseren tegen het einde van 2024.

Duurzaamheid

 • Focus op gebruik hernieuwbare energie & efficiënt energiegebruik.
 • Optimale werkomstandigheden voor de cultuurprofessionals, artiest & receptieve gebruikers.
 • Optimaliseren publiekservaring.
Toegankelijkheid
 • Open huis / third space-gedachte met een open Cultuurcafé.
 • Pilootproject Inter Vlaanderen i.k.v. ontwikkeling label ‘toegankelijkheid culturele infrastructuur’.
 • Technische zones worden toegankelijk: binnenrijden oplegger, afstand podium & los-en-laadzone geminimaliseerd, hoogteverschil, …
 • Slimme publiekscirculatie.
Creativiteit
 • Nieuwe kleine theaterzaal met 200+ plaatsen.
 • Polyvalente ruimtes voor brainstormsessies, creaties en workshops.

"Ik vind dit een waardig geschenk voor een dame van 100 jaar! Wij zijn allen rentmeesters van een instituut, een landmark, en in de annalen zal dé grote renovatie vermeld worden.  Elke artiest zal zich plooien om hier te mogen spelen en het publiek zal nog meer ambassadeur zijn.  Wij staan klaar om applaus te geven.  Proficiat aan het Cultuurteam!"
Jurgen Thiers (lid Schouwburgraad)

Schouwburg Kortrijk is hét toonbeeld van veerkracht

Balzaal maakt andere cultuurbeleving mogelijk

Schouwburg Kortrijk is veerkrachtig: zowel in het verleden, het heden én zeker in de toekomst. Sinds het uitbreken van de pandemie vallen de vele culturele plannen in het water. Het Schouwburgteam blijft echter niet bij de pakken zitten. Vanuit hun eigen verleden vindt het Schouwburgteam dé oplossing om op een veilige én kwalitatieve manier cultuur te beleven: de iconische balzaal van weleer herrijst. In deze video licht directeur Alexander Ververken toe welke mogelijkheden dat biedt.

Deze fysieke switch zorgt letterlijk voor een andere cultuurbeleving. Naast de ‘klassieke’ voorstellingen is er ineens plaats en ruimte voor andere vormen van cultuur: een spoken word battle, een muziekquiz tot zelfs unieke events in arenavorm. De omwenteling zorgt voor een andere en persoonlijkere manier van communiceren. ‘Plots’ is het een stuk evidenter om andere doelgroepen te bereiken. De cultuurprofessionals van Schouwburg Kortrijk staan open voor verandering en het loslaten van het geijkte pad.

Verjaardagsfeest in augustus/september: yes! 

Ons jubileumjaar (2020) zou met een waar verjaardagsfeest gevierd worden. We zouden samen het glas heffen in onze zaal, de mooiste voorstellingen bijwonen en dansen tot in de vroege uurtjes. In maart '20 haalde de realiteit ons echter in. Ook dan heeft het Schouwburgteam zijn rug gerecht.

Bij de pakken blijven zitten, zat er echter niet in. Met veel goesting en enthousiasme gingen we opnieuw aan de slag! We dachten na hoe we jullie, rekening houdend met de steeds veranderende veiligheidsmaatregelen, zouden kunnen blijven verrassen én verwonderen. Eén van deze verwonderingsmomenten wordt ongetwijfeld 'Schouwburgland' die we samen met enkele Kortrijkse creatievelingen bedachten. 

Welkom in 'Schouwburgland'. Dé Kortrijkse podiumattractie van deze eeuw. Ontmoet historische personages en duivelse karikaturen. Ontdek het beruchte verleden van Schouwburg Kortrijk in een eigenzinnige trip. Herbeleef 100 jaar geschiedenis in 45 zinderende minuten. 

Ieder half uur vertrekt een groepje (max. 15 man) voor een begeleide tocht doorheen het gebouw van 45 à 50 minuten.

Meer info