De keuze van Ludwig Poignie

'Romeo & Julia' van Toneelhuis in een regie van Mokhalled Rasem

"Drie Romeo’s en drie Julia’s vertellen over de vele facetten van “de liefde” in tekst, beeld, dans en muziek. We zien het verhaal door de ogen van drie koppels: twee kinderen, twee dansers en twee oudere acteurs. Hetzelfde koppel in drie fases van hun leven. Met poëzie uit oost en west, met muziek en dans geven ze uitdrukking aan wat zij voor elkaar voelen.

Het geheel is een ontroerende en eerlijke voorstelling geworden over That crazy little thing called love. Poëzie, magische dansscènes, tedere momenten, slaande ruzies, dit alles met af en toe een hilarisch sausje, alles wisselt met elkaar af, als in een collage: Franse chansons naast Arabische liederen (Rasem is een Iraakse vluchteling), westerse naast oosterse muziek, liefdesmijmeringen uit verschillende culturen, woord naast beweging, wetenschappelijke uitleg over liefde naast de fysieke liefdestaal. Dat alles in een schitterende scenografie waardoor het krachtig-beeldende karakter van de voorstelling dik in de verf wordt gezet.

Alles oogt erg mooi, ontroert en charmeert. Maar zoek niet naar het oorspronkelijke verhaal van Shakespeare. De liefde overwint hier zelfs de dood! Ook in oorlogstijd. 

Dat Brel’s “Ne me quitte pas” de warm-tedere slotscène mag ondersteunen, geeft het hoopgevende karakter van de voorstelling nog een finale boost.

Mokhallad Rasem nam met zijn Romeo & Julia deel aan het Young Directors Project 2013 op de Salzburger Festspiele en won er de Montblanc YDP Award mee als beste regisseur. 

Een mooie poëtische avond gewenst!"

(LUDWIG POIGNIE - Theater- & dansambassadeur)

De voorstelling 'Romeo & Julia' van Toneelhuis kan je HIER bekijken.

Nog meer cultuur ontdekken? Bekijk hier alle tips van onze collega's.