Het artistieke parcours van Boris Van Severen en Jonas Vermeulen

Schouwburg Kortrijk investeert maximaal in jongeren. Niet alleen door een voordelig tarief te voorzien maar ook door jonge makers kansen te geven. Want enkel door nieuwe podiumtalenten kansen en een publiek te geven, kunnen ze groeien. 

Boris Van Severen en Jonas Vermeulen vonden elkaar tijdens hun opleiding kleinkunst. In juni 2013 behaalden ze hun Masterdiploma Drama/Kleinkunst. Sindsdien zijn ze doorlopend aan het werk geweest in de kunstensector, zowel binnen de podiumkunsten en muziek als voor TV en film. Hieronder schetsen we hun artistiek parcours. 

Met hun afstudeervoorstelling ‘The Great Downhill Journey of Little Tommy’ maakten ze een theaterstuk als een concert dat hard rockend de zaal op z’n grondvesten deed daveren. De voorstelling sloeg zo aan dat ze in de prijzen vielen op TAZ (2014) en vervolgens werden geselecteerd voor het Theaterfestival, waar ze bekroond werden met de Roel Verniersprijs voor jonge makers. Ze kende een uitgebreide internationale tournee. Op TAZ wonnen ze bovendien de Publieksprijs & de ‘Big in Belgium’prijs en konden zo op het gerenomeerde Edinburgh Fringe Festival spelen, waar ze de Scotsman’s Fringe First binnen haalden. Tegelijk werden ze er genomineerd voor een Music Theatre Award en de Total Theatre Award.


'The Great Downhill Journey of Little Tommy' speelde in seizoen 15-16 ook in de Schouwburg en kon toen rekenen op een ietwat kleine opkomst, wegens misschien nog te ongekend. Maar de mensen die er waren, waren heel enthousiast! Hieronder vertellen ze meer over die productie. 

Sindsdien waren beide heren te zien in verschillende producties op de planken en op tv. Zo speelde Jonas Vermeulen (°1990) speelde mee in producties van o.a. Toneelhuis, HETPALEIS, Ontroerend Goed en Comp. Marius. Hij deed daarnaast film- en televisiewerk zoals In Vlaamse Velden, Den Elfde van den Elfde en Ay Ramon! Muziek is een gelijkwaardige passie. Met zijn eigen rockgroep Psycho 44 legde hij een succesvol parcours af, van de finale van Humo’s Rock Rally, een eigen EP en cd en een aantal uitnodigingen bij Studio Brussel tot het voorprogramma van Queens Of The Stone Age met optredens op Pukkelpop, Dour, Groezrock, Sportpaleis, AB, … Ook in de theatersector wordt Jonas Vermeulen regelmatig als muzikant of componist ingezet.

Thomas D'Hanens
Jonas Vermeulen in actie

Boris Van Severen (°1989) staat al van zijn kinderjaren op de planken. Bij Kopergietery reisde hij in binnen- en buitenland met voorstellingen als 'Brief', 'Rennen' en 'De Matrassenkoning'. Tijdens zijn Kleinkunstopleiding werd hij gevraagd voor voorstellingen van het KIP en KVS. Bij het KIP speelde hij mee in o.a. 'Chicks for money and nothing for free' en 'de slimme de domme de gladde en de dode' (beiden te zien in Kortrijk). Sinds juli 2015 maakte Van Severen deel uit van de vaste kern van het KIP. Net als Jonas Vermeulen wordt Van Severen ook vaak ingezet als muzikant. Voor de film 'Belgica' werkte hij intensief samen met Soulwax. Sinds kort speelt hij gitaar bij Nightman, de nieuwe band van Tijs Delbeke. Op het Filmfestival van Oostende 2016 stond hij in de kijker als ‘Young Star’. Op het scherm was hij te zien in o.a. De 16, Ben X, In Vlaamse Velden, Belgica, De Ridder en Vriendinnen en Salamander 2.

Thomas D'Hanens
Boris Van Severen imponeert in 'The Only Way is UP'

In The only way is UP komen vier hoofdpersonages aan het woord op verschillende sleutelmomenten in hun leven: als kind, puber, jongvolwassene, dertiger, veertiger en vijftiger. Hoezeer verandert je houding tegenover bepaalde thema’s naarmate je ouder wordt? In hoeverre is de manier waarop je in het leven staat al van jongs af aan bepaald? Is er een manier om ouder worden niet langer als een eliminatie van mogelijkheden te beschouwen, maar als iets om naar uit te kijken?

  • The Only Way is UP
  • Vrijdag 14 september 2018 - 20u15
  • Schouwburgzaal
  • Vooraf een gratis drankje tijdens de openingsreceptie
  • Reserveer hier je ticket