Circus Ronaldo - 'Sono Io?'

Pieter Nuyttens, programmator circus & comedy, tipt de voorstelling ‘Sono Io?’ van Circus Ronaldo, dat volgend seizoen zijn tenten opslaat in Marke. Danny en Pepijn Ronaldo, vader en zoon, staan in deze voorstelling samen op scène. De twee clowns gaan op zoek naar hun gelijkenissen en verschillen.

 "Wanneer zijn we aan het werk, en wanneer gewoon vader en zoon?"

(Danny Ronaldo)

 

Waarover gaat de voorstelling?

‘Sono Io?’ gaat over een vader en een zoon. De vader heeft een succesvol verleden achter de rug, maar vandaag heeft hij de indruk dat hij zijn beste tijd heeft gehad. De zoon beleeft daarentegen vooral nu zijn moment en kijkt uit naar een spannende toekomst. Ze proberen hun liefde voor elkaar te delen in het stukje ‘nu’ dat ze nog samen hebben. 

Hoe creëren jullie de voorstelling? Praten jullie veel? Of doen jullie vooral?

Er is een eerste fase van veel praten, vooral over emoties. En dan zoeken hoe we die emotie in beeld kunnen omzetten, met heel weinig woorden, en op een manier die herkenbaar is voor een breed publiek. Het wordt vooral veel doen op het moment dat het eerste publiek er is. De eerste try-outs zijn heel belangrijk. 

Is het niet moeilijk om zowel vader en zoon als collega’s te zijn?

Dat creëert veel grijze zones, weinig duidelijkheid. Wanneer zijn we aan het werk en wanneer zijn we gewoon vader en zoon? Het is moeilijk om daar structuur in te vinden. Maar het verleent wel een bijzondere authenticiteit aan wat het publiek uiteindelijk mee kan beleven. 

Danny, leer jij je zoon op een andere manier kennen? En hoe zit dat bij jou, Pepijn?

Danny: Het schept nog een diepere band en vertrouwen. Ik voel als vader dat we stevig geworteld zijn, en daardoor iets heel fragiels kunnen laten ontstaan voor het publiek. Pepijn ook op scène als speler zien groeien, is heel fijn om te zien. 

Pepijn: We zien ook veel kanten van elkaar die we voordien niet zagen. Ook het spelen met elkaar is een heel andere manier om met elkaar om te gaan. We herontdekken elkaar als mens, maar ook als speler én als personages op het podium.

Wat is het belangrijkste dat je al hebt geleerd van jouw vader? En omgekeerd?

Danny: Ik leerde van mijn zoon vooral om op een lichtere manier met alles om te gaan. Pepijn kan makkelijker dingen loslaten en elke voorstelling andere zaken of een andere toon proberen. Heel leerrijk.

Pepijn: Mijn vader leerde me vooral vertrouwen te hebben. De creatie was mede door de pandemie een heel lastige, lange periode met veel vraagtekens. Mijn vader bleef er altijd zeer kalm onder en vertelde me dat het allemaal wel goed komt. Dat vertrouwen in wat er nog niet is: daar heb ik een enorme bewondering voor.

Waarom moeten de mensen naar deze voorstelling komen kijken?

‘Sono Io?’ is een voorstelling die toont hoe moeilijk een relatie tussen een ouder en een kind soms kan zijn. En die tegelijk ook troost biedt als je faalt. Het spel wil ook tonen hoe grappig en ontroerend dat falen soms is. Omdat we er niet aan ontkomen. Samen lachen met de rest van het publiek, biedt je troost en herkenning in de zoektocht naar verbinding en loslaten.

'Sono Io?' is te zien op zaterdag 29.04.'23 (20:00), zondag 30.04.'23 (20:00) en maandag 01.05.'23 (18:00) in het Park van OC Marke

Info & Tickets