(c) Alice Dooreman

Rustoord

Martha Balthazar, Jana De Kockere, Barbara T´jonck, Mats Vandroogenbroeck
De tijd zoemt, de haast regeert en iedereen kijkt weg
zo 26 jan ’25 20:15
26 jan ’25
20:15
  • 26 jan ’25
    20:15
    Budascoop zaal 1

Waarom haast het personeel in zorgcentra zich de benen van het lijf, terwijl de tijd er voor de bewoners voorbij lijkt te kruipen? En waarom hebben we het zo moeilijk om naar ouderenzorg te kijken? Dit documentair theater stelt prangende vragen, gebaseerd op doorwrochte research en veel gesprekken.

De gang is lang, er hangt een geur van aardappelpuree en ontsmettingsmiddel, en de televisies schallen in veelvoud. De trage bewegingen van de bewoners steken scherp af tegen de haast van het personeel. Is dit de speeltuin voor de tweede jeugd, het landschap van ieders toekomst?

Ouderdom komt niet alleen. Ze komt met herinneren en vergeten. Met trots en angst. Met lotgenoten en eenzaamheid. Vandaag de dag ook met wachtlijsten, indexeringen, aandeelhouders, personeelstekort en heel wat medicatie. En ze komt met de tijd: wie genoeg verjaart, ontsnapt er niet aan.

‘Rustoord’ is documentair theater over ouderenzorg vandaag. Via interviews met ouderen, zorgverleners, gerontologen, politici en investeerders onderzoeken Martha Balthazar, Jana De Kockere, Barbara T’ Jonck en Mats Vandroogenbroeck het waarom van de lange gangen in woonzorgcentra, de bitterzoete nasmaak van centraal georganiseerde zorgpolitiek in een neoliberaal kader en de spanning tussen zorg, vrijheid en disciplinering. 

Vier acteurs van verschillende generaties belichamen deze montage van perspectieven. ‘Rustoord’ probeert geen antwoord maar een inkijk te bieden in de complexe knoop die ouderenzorg vandaag vormt. Deze voorstelling is echter bovenal een coming of age; een verbeeldingsoefening over wat het zou kunnen betekenen om ouder te worden als we er niet zo bang voor waren.  

In samenwerking met Kunstencentrum BUDA.

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Bij de meeste voorstellingen van Schouwburg Kortrijk op locatie kan je een punt sparen. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Credits

Creatie: Martha Balthazar, Jana De Kockere, Barbara T'Jonck & Mats Vandroogenbroeck. Spel: Barbara T'Jonck, Mats Vandroogenbroeck, Mieke Verdin & Mark Verstraete. Ontwerp: Manuela Vilanova. Geluid: Tom Van den Brande. Productieleiding: Judith Eckhardt. Partners: KVS, PerPodium vzw, NTGent, C-Mine, De Grote Post, CC De Ploter en met steun van de Vlaamse Overheid. Beeld: Alice Dooreman.

Ontdek ons aanbod